• RUG-studenten aan internationale top van dammen

    Grootmeesters

    Roel en Wouter zijn niet alleen natuurkundestudent en beste vrienden. Ze zijn ook nog eens internationale toppers in dammen. En ja, dat is topsport.

    Het lijkt op het eerste oog een doodnormaal meubelwarenhuis in Huissen, maar stiekem is er een strijd aan de gang. In een doodstille zaal op de eerste verdieping wordt het Nederlands Kampioenschap Dammen gehouden. RUG-toppers Roel Boomstra (21) en Wouter Sipma (20) maakten hun tentamens speciaal eerder om hier hun eer te verdedigen.

    Want de twee horen tot de internationale top van het dammen. Roel staat in de top 3 en mag zichzelf internationaal grootmeester noemen. Wouter staat in de subtop op de 5e plek. Voor allebei is dammen een way of life. Dat de twee meetellen, blijkt ook uit de livestream die het mogelijk maakt om de zetten van het tweetal van over de hele wereld te volgen.

    ‘Als je niet damt, snap je niet hoe mooi het is’

    Tof natuurlijk, maar volgens Roel is zo’n stream alleen leuk voor mensen die echt iets van dammen afweten. ‘Voetbal is voor iedereen te begrijpen, omdat het duidelijk te zien is wat er gebeurt. Iemand scoort en er wordt gejuicht. Bij dammen moet je het spel goed begrijpen om een goede zet te kunnen herkennen als toeschouwer.’

    En dat vindt hij wel eens jammer. Roel: ‘Als je zelf niet gedamd hebt begrijp je niet hoe mooi het kan zijn. Het hoogste dat je bij buitenstaanders voor de sport kunt bereiken is dan ook fascinatie.’

    Op sleeptouw

    Zowel Roel als Wouter begon al als jongetje van zeven met dammen. Roel vond schaken niks en liep dus de damclub binnen. Wouter werd op sleeptouw genomen door zijn toenmalige buurman. Hij vond het aanvankelijk nog best lastig. ‘Ik verloor alle potjes de eerste twee jaar’, lacht hij. ‘Ik heb eigenlijk geen idee waarom ik altijd door ging.’

    Het is duidelijk topsport, want het valt volgens de vrienden niet mee om de studie te combineren met het dammen. ‘Meestal deel ik het jaar op in periodes: de ene ben ik vooral bezig met dammen, de ander focus ik me op m’n studie.’ Zonder medewerking op de studie was dat niet gelukt, vertelt Wouter: ‘We mochten bijvoorbeeld eerder tentamens maken, omdat het NK eraan kwam. Kunnen we ons daarna weer richten op het dammen.’

    ‘Het vreet energie’

    Want er gaat nog een hoop tijd zitten in de sport. Roel traint drie uur per dag en Wouter gokt zo’n vier uur per week begeleid, maar zit daarnaast veel achter de computer. Want voor de training is niet per se een tegenstander nodig. Speciale software helpt hen om zich klaar te stomen.

    Roel: ‘Er zijn verschillende programma’s met een database met alle gespeelde partijen. Daarmee kun je je zetten analyseren met de computer. Die programma’s zijn ongeveer net zo slim als de wereldkampioen dammen en bieden verschillende trainingen en tactieken.’ Want één ding moet je niet vergeten, volgens Roel: ‘Elke zet is een teken van de jaren aan voorbereiding.’

    Geen kattenpis dus en zo’n toernooi is superzwaar. ‘Stel je voor dat je negen dagen achter elkaar een tentamen hebt en op twee dagen daarvan zelfs twee tentamens op een dag moet maken’, zegt Wouter. ‘Nou hoeven we tussendoor niet echt te studeren, maar goed. Deze tentamens kun je niet skippen. Vier uur concentreren vreet aan energie.’

    Vrienden en vijanden

    ‘Ik wil zelf winnen’

    De twee kennen elkaar al sinds 2003, maar pas toen ze elkaar tegenkwamen op de eerste dag van de studie natuurkunde, leerden ze elkaar beter kennen. Wouter: ‘We kwamen elkaar tegen en zeiden: hé, jij ook hier?’, waarna we steeds meer met elkaar optrokken. Het scheelt enorm dat we dezelfde passie en studie delen.’ Wouter loopt in zijn studie wat voor op Roel, wat volgens Roel erg handig is. ‘Ik vraag Wouter altijd voor een vak begint: moet ik daar veel tijd in steken? Dat scheelt mij weer moeite’, zegt hij lachend.

    Maar op het veld is alles anders. Het feit dat ze goede vrienden en geduchte concurrenten zijn, maakt wel dat ze tijdens een wedstrijd anders met elkaar omgaan. ‘Het vervelende is dat ik hem het beste toewens tijdens een wedstrijd’, zegt Roel, terwijl hij serieus kijkt, ‘maar ik wil zelf winnen’.

    Dammer for life

    Het scheelt dat ze er met een andere instelling instaan. Wouter is volgens Roel meer ‘een liefhebber van het spel’, terwijl Roel volgens Wouter speelt voor de resultaten. Een bewuste keuze, want Roel wil er ook meer tijd in steken. Wouter houdt zich ook nog graag bezig met andere dingen. Zo is hij meermaals coach geweest van diverse teams.

    Ook daarin is een verschil te zien tussen de vrienden. Roel zou enorm graag alleen van dammen leven, maar dat is volgens hem heel onzeker bestaan. ‘Daarom studeer ik ook. Ik zie het daarna wel weer’, zegt hij. Wouter speelt ook liever zelf, maar kan zich niet voorstellen dat hij zijn hele leven zo actief blijft in de sport. ‘Misschien word ik later wel coach’, meent hij.

    ‘Je bent op de verkeerde dag gekomen’, zegt Roel lachend. Aan het eind van het kampioenschap moeten de beide jongens toch hun meerdere erkennen. Wouter eindigt als vijfde, Roel sluit het NK af als reservekampioen.  Alexander Baljakin is ze te sterk af.