• Nacht van Kunst en Wetenschap

    Waar bleef de buzz rond de Nacht?

    De Nacht van Kunst & Wetenschap groeide in enkele jaren tijd uit tot hét visitekaartje van Groningen. Dit jaar bleef het echter lang stil. Komt het komende  zaterdag wel goed?

    Tip 1

    Wat? Brainwave Collider.

    Wanneer? De hele avond.

    Waar? Academie Minerva (Praediniussingel).

    Dat je hersenen bijzondere dingen kunnen is bekend. Dat je dingen rechtstreeks met je hersengolven kunt beïnvloeden is nieuw. Hoe dat gaat? Gaat het zien in Academie Minerva. Ook kun je een virtuele rondleiding krijgen in een digitale ruimte. Zet je 3D-bril op en ervaar totale immersie in een virtuele droomwerkelijkheid.

    Tip 2

    Wat? De gele stroomleverancier.

    Wanneer? Van 20.00 tot 23.00.

    Waar? Academiegebouw.

    We doen het meerdere malen per dag. Urineren, plassen. Maar dat gele goedje dat we gedachtenloos wegspoelen is interessanter dan je zou denken. Zo valt er ontzettend veel informatie over je gezondheid te halen uit een klein plasje. Uit sommige stoffen uit urine valt zelfs energie te produceren. Meer weten? Kom naar het Academiegebouw.

    Het klinkt als een goed idee. Waarom zou de RUG, die in 2009 van start ging met de Nacht van Kunst en Wetenschap alleen moeten opdraaien voor het succesvolle evenement? De hele stad heeft immers baat bij uitstraling en goede pr.

    En dus werd al in 2010 besloten dat RUG, gemeente, Hanzehogeschool en UMCG om beurten de organisatie voor hun rekening zouden nemen. Vorig jaar was het UMCG aan de beurt – en huurde daarvoor Bianca Pander in, die het ook al in 2009 en 2011 had gedaan. Dit jaar tekent de Hanze voor de Nacht van Kunst en Wetenschap.

    ‘Het thema is Energie’, vertelt projectleider Lineke Kortekaas enthousiast. ‘En op dit moment is het volledige programma bekend, de programmaboekjes zijn bijna klaar en de promotie is in volle gang. Ook de kaartverkoop loopt al een tijdje.’

    Veel meer

    Ze is dik tevreden met wat ze op poten heeft gezet. ‘Er is echt veel meer dan je op één dag kunt bekijken. Bovendien, en dat is nieuw dit jaar, kun je nu ook overnachten in het oude postkantoor waar slaapkamers speciaal zijn ingericht door kunstenaars. Je slaapt dus eigenlijk in een kunstwerk.’

    En toch… Toch is het anders dan andere jaren. Vorig jaar zong de Nacht volop in de sociale media. Via Facebook werden regelmatig nieuwe acts bekendgemaakt en studenten draafden met geheime codewoorden naar Plato om een van de gewilde kaartjes voor de Infraroodsessies van bijvoorbeeld Spinvis te bemachtigen. De organisatie schoof bij de media aan tafel om te zien wat ze voor elkaar konden betekenen. En nu? De kaartverkoop ging al van start voor het programma online stond. En afgezien van de regelmatige oproepen voor vrijwilligers was er voornamelijk stilte. De energie spat er dus nog niet vanaf. Hoe komt dat?

    ‘De organisatie van voorgaande jaren kwam er niet uit met de stuurgroep’, vertelt Kortekaas. ‘Toen ben ik eind januari aangesteld als projectleider. We zijn vol aan de bak gegaan en hebben ook contact gehad met de organisatie van vorige jaren, maar qua tijd hield het natuurlijk niet over. Hierdoor hebben we een aantal zaken anders aangepakt.’

    Festivalsfeer

    Zelf het programma samenstellen schoot er bij in bijvoorbeeld. Dat werd aan de locaties gevraagd. ‘Daar gaven we ze dan een budget voor’, zegt Kortekaas.

    Dat hebben de deelnemers gemerkt. Science LinX – de club die het werk aan de bètafaculteit onder de aandacht van het grote publiek brengt – bijvoorbeeld, tovert al sinds 2009 de Der Aa-Kerk om tot Kerk Der Wetenschappen.

    Pendelbus

    Wil je tijdens de nacht naar Academie Minerva én naar het Ebbingekwartier? Dan hoef je gelukkig niet te lopen. De oranje ‘Groningen – City of Talent’-bus pendelt heen en weer met aan boord de Bingobrothers Benno en Billy Bingo. De twee zijn bekend van de studentenbingo, iedere eerste dinsdag van de maand in café Kult. Winnen dus, terwijl je reist!

    ‘Wij hebben onze zaken altijd wel goed voor elkaar, dus ik maak me over ons programma geen zorgen’, zegt hoofd Bart van der Laar van Science LinX. Toch is hij er niet helemaal gerust op: ‘Waar ik me wel zorgen om maak is dat de Vismarkt als locatie is vervallen. Niet alleen lijkt me dat slecht voor de festivalsfeer, maar bovendien is daarmee ook de verbinding naar de Der Aa-Kerk weggevallen. De gehele organisatie kwam ook pas in januari op gang, dus ik houd mijn hart vast!’

    Locatiemanager Josée Selbach van het Groninger Museum herkent het verhaal van Science LinX. ‘We kregen pas erg laat duidelijkheid over wat er van ons werd verwacht’, vertelt ze. ‘Waar vorig jaar voor ons geprogrammeerd werd, moesten we dat dit jaar ineens zelf doen. Dat was wel even een verrassing, maar we hebben hard gewerkt om het gedaan te krijgen en zijn erg tevreden met ons programma.’

    En Usva-bestuurslid Amber van de Walle stelt pragmatisch: ‘We hebben besloten mee te doen, dus dan moet je het zelf ook maar op poten zetten. Als je daar geen zin in hebt moet je niet meedoen.’

    TukTuks

    De Vismarkt – een centrale plek waar vorig jaar nog Noisia en Moss optraden – vervalt dus als locatie. ‘De Vismarkt was om logistieke redenen niet haalbaar’, legt Kortekaas uit. Ook is er geen 3FM Serious Talentstage, waar in 2011 nog Tim Knol en Go back to the Zoo, en in 2012 Rats on Rafts stonden. In plaats daarvan zijner optredens in het Ebbingekwartier. Echte grote namen ontbreken echter.

    Niet vanwege geldtekort: het budget is met een kleine vier ton gelijk aan voorgaande jaren, maar grote artiesten moet je al ruim van tevoren vastleggen. En een start in januari is dan gewoon te laat.

    Kortekaas ziet echter geen problemen. ‘Het Ebbingekwartier is als locatie erg geschikt voor optredens. Beans & Fatback speelt er, het Noordpool Orkest treedt samen op met Fresku, en heeft bovendien een deel van het repetoire van Radiohead ingestudeerd, dus met de sfeer komt het ook wel goed.’

    Bang, zoals Bart van der Laar van Science LinX, dat de Der Aakerk hierdoor minder bezocht wordt is ze niet. ‘Als de mensen in de kerk willen kijken, gaan ze daar toch wel heen.’ Het afstandsprobleem loste de organisatie op door een pendelbus in te zetten en er rijden twee elektrische TukTuks rond.

    1 juni is het zover! Kaarten voor de Nacht van Kunst en Wetenschap zijn nog volop verkrijgbaar. In de voorverkoop 10 euro bij Plato en de VVV. Op de dag zelf kosten ze 15 euro.