• Sacha de Boer fotografeert voor RUG-lustrum

    Zoek naar hét moment

    De bovenzaal van het Universiteitsmuseum. Ning Ding, docent aan de Hanzehogeschool, zit in de opmaak. Fotograaf Sacha de Boer wacht haar op.

    Het gezicht

    Sacha de Boer (47) fotografeert vanaf haar zevende. Toch werd ze aanvankelijk niet bekend vanwege haar foto’s, maar  door haar journalistieke werk. Ze was tien jaar hét gezicht van het NOS-journaal.
    Daarnaast werkte ze toen ook al als freelance fotograaf bij het ANP. Na haar afscheid van het journaal ging ze voluit de fotografie in. Haar specialiteit: portretten en reportages , waarvoor ze de wereld afreist. Naar de Noordpool bijvoorbeeld.  Haar foto’s zijn ook opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam.

    Achter de deur klinkt gelach. Dan zacht geklik. En dan weer gelach. Bij binnenkomst is het duidelijk dat er een goede vibe hangt. Linda Foget, het model voor de lens, heeft weinig problemen met de camera.

    Als een giraf

    Fotograaf Sacha de Boer maant haar om haar hoofd even iets meer omhoog te houden. ‘Als een giraf weet je wel. Pluk die blaadjes uit de bomen.’ Linda begrijpt wat ze moet doen. Zij is een van de acht gezichten die straks in de Groninger binnenstad komen te hangen. Als deel van de fotoserie het ‘DNA van Groningen’ ter gelegenheid van het lustrum van de universiteit.

    De geïmproviseerde studio ziet er alles behalve geïmproviseerd uit. Grote reflectorschermen, flitslichten en paraplu’s, maar wel een ouderwets kabeltje van de camera naar de flitser. ‘Het kan ook draadloos, maar dit is veel betrouwbaarder’, zegt De Boer. Ze klikt achter elkaar door. Dat wordt een heel gezoek, straks. Geen probleem: ‘Ik selecteer altijd redelijk intuïtief.’ Ze klikt door. ‘Ik maak een selectie van foto’s die goed zijn, dan geef ik die weer een waardering. Uiteindelijk kies ik dan de foto’s die het beste combineren.’

    Van buiten naar binnen

    De Boer is door het lustrumbureau uitgekozen omdat ze veel ervaring heeft, ook met geënsceneerde fotografie. Dat ze als nieuwslezer bij het Journaal een Bekende Nederlander is, speelde mee, maar was niet doorslaggevend, vertelt Els van den Berg, hoofd van het bureau. ‘De foto’s hebben het gedaan. Bovendien vonden we het aantrekkelijk om iemand te kiezen die niet uit de buurt komt, die van buiten naar binnen kijkt.’

    De geënsceneerde foto’s komen op grote borden, voor het station, op de Grote Markt, bij Pathé, voor het UMCG en nog wat andere plekken. Ning Ding, Linda en Sam, die vandaag worden gefotografeerd, verschijnen op grote banieren van 6 x 1 meter.

    Met je nek naar voren

    Intussen wordt Ning Ding als volgende model beslist maar subtiel in een aantal posities gezet. ‘En nu als in een dievenfoto, van de zijkant. Ja mooi! En nu, met je nek naar voren, als een kip! Schouders naar achteren. ‘Kin omhoog. Lachen. En ook nog ontspannen!’ Ze legt Ning na de shots uit dat ze precies op zoek is naar dát moment dat ze mooi kijkt, zonder weerspiegeling van haar bril.

    Als laatste is Sam Malekshahi aan de beurt. Maar daarvoor wordt eerst de studio in rap tempo omgebouwd tot lab. Sam, die in december bij de intocht ook al een vraag mocht stellen aan Sinterklaas, wordt in een labjas gehesen. En dan maar knoeien met de limonade die in de reageerbuisjes gedaan wordt. Duidelijk een wat lastiger model, maar met veel geduld weet De Boer ook Sam in de juiste poses te krijgen. Ze verzucht:  ‘Negen mensen. In drie verschillende settings. Dus dat is best veel!’

    Deze foto’s zijn straks overal te zien in de Groninger binnenstad. Klik voor een grote weergave.