‘Rankings pimpen hoort niet’

De universiteit maakt zich schuldig aan 'twijfelachtige praktijken', vindt universitair docent Casper Albers, door gunstige rankings te 'pimpen' en slechte weg te moffelen.

Drie keer goed

Vorige week kregen alle medewerkers een bericht om te vieren dat we in ‘de drie belangrijkste’ Top 100’s staan. Waarom deze drie ‘de belangrijkste’ zijn, wordt niet uitgelegd. Volgens de eigen RUG-website zijn er tien belangrijke rankings. Het zou flauw zijn om te denken dat deze drie belangrijk gevonden worden omdat we er goed scoren.

Maar goed, we staan drie keer in de top 100: bij THE stegen we 45 plaatsen, bij Shanghai ergens tussen 9 en 58 plaatsen en bij QS 12 plaatsen. Elke top 100 werd gevolgd door een persbericht van de RUG: onze top 100 positie is een bewijs van onze kwaliteit. (Dat terwijl onze top 100 positie bij THE alleen maar zegt dat van de 12 andere Nederlandse universiteiten, precies de ene helft beter is en de andere helft slechter.)

Daling

Deze week stond in de UK dat we bij een vierde Top 100, de Webometrics Ranking (ook een van de tien belangrijke), uit de top 100 gestort zijn: 87 plaatsen omlaag naar 164. Deze daling compenseert in zijn eentje haast de stijging van 66 tot 115 plaatsen in de andere drie ranglijsten. Waar de drie Top 100-noteringen gepaard gingen met een persbericht waarin gesteld wordt hoe belangrijk een ranking wel niet is, wordt bij deze daling de ranking gedownplayd: ‘ach, het is maar een ranking, en deze richt zich vooral op zaken die we minder van belang vinden’.

Risico

Het ‘pimpen’ van goede resultaten en het downplayen of wegmoffelen van slechte resultaten leidt tot publicatiebias en is een veelvoorkomende questionable research practice. De afgelopen jaren wordt er binnen GMW keihard gewerkt om studenten en collega’s te wijzen op de risico’s en gevaren van twijfelachtige onderzoekspraktijken. Eenieder is van harte uitgenodigd om bij ons advies in te winnen over hoe zij hierin het goede voorbeeld kan geven.

Casper Albers
UD Psychometrie & Statistiek

24-09-2013