Aanhoudingen na identiteitsdiefstal

De politie heeft drie personen aangehouden voor identiteitsfraude. Ze worden ervan verdacht de digitale identiteit van tientallen studenten te hebben gestolen en misbruikt.

De verdachten stalen de DigiD codes van studenten en vroegen daarmee zorg- en huurtoeslag aan bij de Belastingdienst, om vervolgens de toeslagen op hun eigen bankrekening te laten zetten. De studenten bleven vervolgens met aanmaningen van duizenden euro’s achter.

Schade

In totaal zijn er vorige maand vijf verdachten, vier mannen en een vrouw, door de Bovenregionale Recherche Noord-Nederland aangehouden. Twee hoofdverdachten zitten nog in voorlopige hechtenis, de derde staat onder toezicht van de reclassering. De verdachten zijn 25, 26 en 43 jaar. Ze verbleven in Hoogezand en Veendam, maar hebben geen vaste woon- of verblijfplaats. Het Openbaar Ministerie verdenkt ze van diefstal, oplichting, valsheid in geschrifte en lid te zijn van een criminele organisatie.

Tot nu toe hebben 54 studenten aangifte gedaan van identiteitsdiefstal. De schade wordt door de recherche op enkele tonnen geschat. De eerste aangiften werden in juni gedaan door bewoners, veelal studenten, van een flat aan de Duindoornstraat. Vervolgens kwamen in oktober meldingen binnen van slachtoffers in een flat aan de Eendrachtskade.

digid

Internationale studenten

Deze week meldde de International Service Desk (ISD) van de RUG dat ze sinds de zomer steeds vaker meldingen kregen van internationale studenten die het slachtoffer zijn geworden van de fraude. Zij waarschuwden politie en gemeente.

Hoe de verdachten in het bezit zijn gekomen van de identiteitsgegevens moet volgens het Openbaar Ministerie uit nader onderzoek blijken. ‘De mogelijkheid dat dit is gebeurd middels het hengelen van post uit de brievenbussen wordt hierin meegenomen’, aldus een persbericht. Het OM verwacht dat meer aangiften zullen volgen.

Post-Winschoterdiep

In het studentenhuis aan het Winschoterdiep ligt de post voor het grijpen.

Huiszoeking

Het onderzoek naar de fraude kwam in een stroomversnelling toen een bewoner van een studentenflat aan de Eendrachtskade de verdachten zag rondhangen bij de flat en ze herkende. De politie kon vervolgens de verdachten aanhouden en meenemen.

De politie heeft op verschillende plaatsen huiszoeking gedaan, onder andere in Hoogezand waar een van de verdachten verbleef. Daar werden telefoons, sleutels, een laptop, tijdelijke bankpassen, administratie en brieven van DigiD aangetroffen. De spullen zijn in beslag genomen.

De recherche probeert via onderzoek het geld te achterhalen dat de verdachten hebben weggesluisd. Dat is nog volop aan de gang. Het OM sluit meer aanhoudingen daarom niet uit.

Wanneer de zaak inhoudelijk door de rechtbank wordt behandeld is nog niet duidelijk. De eerste pro forma zitting is begin februari bij de rechtbank in Assen.

Lees meer over de RUG-studenten die slachtoffer werden van de fraude.

12-12-2013