Amsterdammers eisen vertrek universiteitsbestuur

Meer dan driehonderd hoogleraren en docenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) eisen het vertrek van het universiteitsbestuur.

Dat schrijven ze in een opiniestuk in NRC. De medewerkers noemen de ontruiming van het Maagdenhuis door de ME de ‘zoveelste bestuurlijke blunder’.

Dit weekend kwam na zes weken een einde aan de bezetting van het Maagdenhuis, het bestuurlijk centrum van de UvA. Studenten hadden aangekondigd nog een Wetenschapsfestival te willen houden en op maandag het gebouw te verlaten. Maar het universiteitsbestuur wilde daar niet op wachten en liet het pand – na toestemming van de rechter – ontruimen. Daarbij werden tien studenten aangehouden, zes zitten er nog vast. Volgens de universiteit hebben de bezetters voor vijf ton aan schade gezorgd.

‘Goodwill verdwenen’

Volgens de briefschrijvers leek het er even op dat het college van bestuur ‘werkelijk bereid was’ naar ze te luisteren, maar is veel van de in de afgelopen weken opgebouwde goodwill als sneeuw voor de zon verdwenen.

‘Met opnieuw een dwangbevel in de hand en de uitnodiging van burgemeester Van der Laan om alles in der minne te schikken negerend, verkoos het college van bestuur echter de lange lat en het politiepaard van de ME boven de redelijkheid van het overleg.’

De meer dan driehonderd medewerkers vinden daarom dat het tijd is voor een nieuw college van bestuur, dat met schone lei kan beginnen aan het ‘zo broodnodige vernieuwingsproces’. Ook de Asva Studentenunie heeft het vertrouwen in het universiteitsbestuur opgezegd. En op Facebook hebben al 1400 mensen aangegeven mee te zullen doen aan de protestmars vanmiddag.

Steun uit Groningen

De Amsterdamse protesteerders krijgen steun uit Groningen. ‘Wij steunen deze docenten en hoogleraren volledig. Het college van bestuur is met de ontruiming en hoe deze is verlopen een enorme stap te ver gegaan’, zegt woordvoerder Floor Mertens van De Nieuwe Universiteit Groningen.

Volgens de bij de Nieuwe Universiteit Groningen aangesloten medewerkers, zullen Groningers niet meedoen met het protest in Amsterdam. ‘Want wat weten we van de details? De situatie is hier heel anders dan in Amsterdam, maar dat wil niet zeggen dat er, bijvoorbeeld, niet nogal wat onvrede is en de instelling beter en opener kan functioneren en zich daarmee kan versterken’, reageert universitair docent Pieter Boele van Hensbroek.

‘Ik begrijp het docentenprotest in Amsterdam en sta er volledig achter’, zegt Thijs Lijster, Coördinator Onderzoekscentrum Arts in Society. ‘Zelfs als je het niet volledig eens bent met de aanhoudende bezetting van het Maagdenhuis, dan nog vind ik het stuitend en volledig onnodig dat het college van bestuur van de UvA de ME inschakelt om eigen studenten en staf op hardhandige wijze op te pakken of weg te sturen, terwijl De Nieuwe Universiteit al had aangegeven maandag vrijwillig te zullen vertrekken.’

13-04-2015