Bezuinigingsplannen tandheelkunde ‘onverantwoord’

ProDent, de belangenbehartiger voor tandheelkundestudenten, maakt zich grote zorgen over de bezuinigingen bij de opleiding.

Tandheelkunde moet flink bezuinigen door geldproblemen. Maar ProDent denkt dat de opleiding en organisatie ‘te gronde gaan’ als er niet wordt geïnvesteerd.

Het gaat niet goed met de opleiding. Tandheelkunde tast in het duister over hoe het nu al jaren in het rood kan staan. Vorig jaar dacht de opleiding met een tekort van twee tot drie ton te eindigen, maar het werden er uiteindelijk vijf. Als er niet snel maatregelen worden genomen, stevent de studie af op een tekort van 900.000 euro in 2015.

Daarnaast wordt er al jaren door studenten en medewerkers geklaagd over de studie. Vorig jaar werd besloten de angstcultuur aan te pakken, maar door het geldtekort is daar weinig aan gebeurd.

‘Niet realistisch’

De opleiding wil bezuinigen en reorganiseren om de tekorten op te vangen, maar dat ziet ProDent niet zitten. Met name het schrappen van tien voltijdsbanen is volgens de organisatie ‘niet realistisch, haalbaar en wenselijk’. ProDent begrijpt dat er moet worden bezuinigd, maar is bang dat op deze manier de kwaliteit van het onderwijs achteruit zal gaan.

‘Een dergelijke afname in docenten zal direct invloed hebben op de kwaliteit van ons onderwijs en de patiëntenzorg, en daarom zal er gekeken moeten worden naar andere financieringsmogelijkheden’, schreef de organisatie vorige maand aan prodecaan Jan Borleffs en verschillende hoofden binnen het UMCG. ‘De dermate grote omvang van de reductie in fte’s (voltijdsbanen, red.) is naar onze mening buitenproportioneel en onverantwoord.’

Duidelijkheid

Volgens ProDent moet er kritisch worden gekeken naar de uitgaven, maar moet er ook geld beschikbaar komen voor investeringen. Bijvoorbeeld om de vacatures van de manager kliniek en manager skillslab in te vullen, en om meer patiënten binnen te halen.

De belangenbehartiger vindt ook dat er snel duidelijkheid over de situatie moet komen voor studenten en medewerkers. De informatiebijeenkomsten begin december hebben daar niet aan bijgedragen, aldus ProDent. ‘Dit was een teleurstelling, omdat het gaat over de toekomst van het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde. Iets dat ons zeer aan het hart gaat.’

De organisatie verwacht dat het UMCG financieel bijspringt om de opleiding te redden.

Een onderzoek naar de geldproblemen bij tandheelkunde is inmiddels afgerond. Deze maand wordt een mededeling over de situatie van de Raad van Bestuur van het academisch ziekenhuis verwacht.

 

06-01-2016