Chlamydia blijft nummer één

Chlamydia blijft onverminderd 'populair' onder studenten, maar de soa voelt de hete adem van genitale wratten in haar nek. Dat blijkt uit onderzoek van de GGD.

Chlamydia blijft de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa) in Noord-Nederland. De soa komt vooral veel voor bij heteroseksuele jongeren tot 25 jaar, concludeert de GGD.

Vorig jaar liepen 664 personen in Groningen rond met chlamydia, zo’n 65 procent van de diagnoses in de provincie. De gezondheidsdienst ziet ook een ‘opvallende stijging’ van genitale wratten, een aandoening waarbij er huidafwijkingen ontstaan op de geslachtsdelen en rond de anus.

Online test

Het aantal bezoekers aan polikliniek Sense Noord-Nederland is voor het eerst gedaald, ten opzichte van vorig jaar zelfs met 20 procent. Maar dat is volgens de GGD te danken aan de anonieme online testmogelijkheid die vorig jaar is geïntroduceerd op soapolinoord.nl en doordat de organisatie zich nu meer focust op risicodoelgroepen, zoals jongeren onder de 25, homoseksuelen, allochtonen en prostituees.

Chlamydia is goed te behandelen. Gebeurt dat niet, dan kan het bij vrouwen voor een ontsteking in de eileiders en verminderde vruchtbaarheid zorgen. Bij mannen zorgt het voor ontstekingen in de prostaat en bijbal.

Schermafbeelding 2016-04-12 om 12.10.29

12-04-2016