Discussie over brief woedende docenten

De zes woedende letterendocenten slaan de plank volledig mis, vindt politiek antropoloog Martijn Dekker van de Universiteit van Amsterdam.

De letteren-docenten voelen zich gediscrimineerd. Ze worden als gevolg van de reorganisatie ontslagen en worden daarom vanaf 1 oktober fysiek van de blijvers gescheiden. Ze worden in een vleugel van het Academiegebouw geplaatst. ‘We hoeven niet uit te leggen dat wij als mensen en academici – na twee jaar marteling door het faculteitsbestuur – niet willen worden gestigmatiseerd en apartheid willen ondergaan’, schreven ze vorige week in een boze brief.

Holocaust

Die bewoording schoot Martijn Dekker, politiek antropoloog in Amsterdam, in het verkeerde keelgat. Hij plaatste er maandag een opinie over in De Volkskrant. ‘Gedreven door frustratie en wanhoop vergelijken ze hun overplaatsing namelijk met zowel de Holocaust als het Apartheidssysteem. Niet impliciet, maar letterlijk. Willen de heren en dames academici nu werkelijk hun ‘ontslag’ gelijkstellen aan een enkeltje Auschwitz? Of willen zij zichzelf, door deze aanklacht, vergelijken met Nelson Mandela?’, schreef hij.

Cornelius Hasselblatt (Finoegrische talen en culturen) is niet onder de indruk van de kritiek op de brief die hij met collega’s schreef. ‘Ach, wat moet ik daarover zeggen. Ik weet niet eens of hij de brief echt gelezen laat staan begrepen heeft. Het woord holocaust komt in de brief niet eens voor. We klagen helemaal niet over bezuinigingen. Hij weet niet eens hoe onze faculteit heet’, reageert hij.

Discussie

‘Gebrek aan historisch besef’ is altijd een doodslagargument, daar wil ik niet op ingaan. Ik weet niet wat de auteur heeft gestudeerd, een deel van de ondertekenaars zijn historici, de hoofdauteur heeft onderzoek naar trauma’s gedaan en heeft ervaringen met een totalitaire staat. Maar een politieke antropoloog zal het wel beter weten… Hij is het dus die de plank misslaat, want hij begrijpt ons punt niet’, aldus Hasselblatt.

Op de site van De Volkskrant heeft het commentaar van Dekker voor veel discussie gezorgd. ‘Jammer dat nu niet meer de kwestie (bezuinigingen hoger en wetenschappelijk onderwijs) op de agenda staat, maar geneuzel of een brief nu wel of niet de juiste komma’s en punten bevat’, reageert een van hen.

24-09-2013