Doek valt voor Infoversum

Anderhalf jaar na de opening valt het doek voor het Infoversum. Het bestuur van het noodlijdende 3D-theater heeft het faillissement aangevraagd.

‘Ondanks alle inspanningen van de afgelopen maanden zijn we er niet in geslaagd om een oplossing te vinden voor de financiële problemen waarin Infoversum verkeerde. Een faillissement is onontkoombaar’, laat bestuurslid Rita Landeweerd in een verklaring weten.

Het Infoversum, dat enkele jaren geleden aan de afdeling sterrenkunde van de RUG werd bedacht, wilde een doorstart maken door het pand te behouden voor wetenschappelijke en publieke doeleinden in de stad. Maar dat plan werd door de gemeente, Rabobank en RUG van tafel geveegd. Geen van allen wilde er nog extra geld in steken.

Te weinig bezoekers

Van de zomer werd duidelijk dat de inkomsten en in het bijzonder de bezoekersaantallen achterbleven. Het fulldome 3D-theater zou zo’n 260 duizend bezoekers per jaar gaan trekken. Maar slechts 40 duizend mensen wisten het afgelopen jaar de weg naar het Infoversum te vinden.

‘De ambities bij de start van het Infoversum bleken te optimistisch, zeker voor een totaal nieuw concept in een relatief kleine stad als Groningen. Tegen deze achtergrond was het behaalde bezoekersaantal in het eerste jaar zelfs een succesvolle start te noemen’, aldus Landeweerd.

Nu gemeente, bank en universiteit geen extra geld meer in het Infoversum willen steken, is ‘faillissement onvermijdelijk gebleken’, concludeert Landeweerd. ‘De tijd lijkt Infoversum in te halen, zoals zichtbaar en voelbaar is in verschillende operationele knelpunten.’

Edwin Valentijn, Commissaris van de Koning Max van den Berg en oud burgemeester Ruud Vreeman bij de opening van het Infoversum.

Edwin Valentijn, Commissaris van de Koning Max van den Berg en oud burgemeester Ruud Vreeman bij de opening van het Infoversum.

‘Niet kritisch nagedacht’

De gemeente stak 2,5 miljoen euro in het Infoversum. Dat geld lijkt voorgoed te zijn verdwenen. Een taskforce die op aandringen van de gemeente onderzoek heeft gedaan naar de toekomstmogelijkheden van het theater concludeerde eerder dat de gemeente blind ging op de bezoekcijfers die geestelijk vader en hoogleraar astronomische informatietechnologie Edwin Valentijn noemde bij een presentatie. Hij zou hebben gezegd dat door afspraken met onderwijsinstellingen 100 duizend van de 260 duizend jaarlijkse bezoekers verzekerd zouden zijn. Dat bleek niet te kloppen.

‘Als iedereen zo enthousiast is over een plan, creëert dat een dynamiek waardoor kritisch denken niet meer plaatsvindt’, concludeerde fractievoorzitter Benni Leemhuis van GroenLinks naar aanleiding van het rapport.

Lening

Target, dat onderdeel is van de RUG, stak er samen met de bouwers Rottinghuis en Centraal Staal 2,8 miljoen in. De universiteit huurt de zaal in de projectiekoepel, waar 265 mensen kunnen zitten, voor één dagdeel per week voor colleges, congressen en bijeenkomsten. Dat kost de RUG een ton per jaar. Daarnaast heeft de universiteit 39.500 euro aan het Infoversum geleend.

Wat er nu met het bijzondere pand van Infoversum gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

23-11-2015