Duidelijkheid over collegegeld tweede studie

Universiteiten moeten duidelijk maken waarom het collegegeld voor een tweede studie zo hoog is. Anders zal minister Bussemaker maatregelen nemen, schrijft ze in een reactie aan de Tweede Kamer.

Het moet voor studenten makkelijk te achterhalen zijn wat een tweede studie kost en waar dat bedrag op is gebaseerd, vindt onderwijsminister Bussemaker. Als dat niet zo is, zal ze in gesprek gaan met de universiteiten en ze desnoods daartoe dwingen door de regelgeving aan te scherpen of een maximum bedrag in te stellen, schrijft ze.

Kosten

Sinds 2009 krijgen universiteiten en hogescholen geen vergoeding meer voor studenten met een bachelor- of masterdiploma die aan een nieuwe studie beginnen. De universiteiten mogen daarom zelf bepalen hoeveel collegegeld ze vragen, en dat is vaak veel hoger dan het reguliere collegegeld van 1906 euro per jaar. Een tweede bachelor kost zo’n 7700 euro, een master 10.800 euro. En bij geneeskunde betaal je zelfs 32.000 euro aan de RUG.

Maar niet iedere universiteit vraagt hetzelfde bedrag voor dezelfde studie. En vaak is het onduidelijk waarop de kosten gebaseerd zijn.

De Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU) probeert al jaren duidelijkheid te krijgen over de ‘buitenproportionele’ tarieven voor tweede studies. Tot nu toe geven de universiteiten geen krimp, maar daar kon met de brief van Bussemaker wel eens snel verandering in komen. ‘De door ons bepleitte transparantie wordt alsnog afgedwongen. Het voelt als een overwinning’, zegt SCAU-voorzitter Cees Zweistra.

05-02-2015