RUG-fraude kon jarenlang woekeren

Medewerkers van de onderhoudsafdeling van de RUG wisten al decennia lang dat er fraude werd gepleegd. Dat zeggen (oud-)medewerkers van de universiteit en bedrijven die klussen deden voor de onderwijsinstelling.

In januari van dit jaar werden acht mensen opgepakt op verdenking van fraude. Hoofdverdachte is hoofd technisch beheer van de RUG, Hans G. uit Harkstede. Hij verschijnt woensdag in een pro-formazitting voor de rechter en wordt gezien als spin in het web in een veelomvattende fraudezaak waarin de RUG voor tonnen is getild. G. wordt verdacht van witwassen, valsheid in geschrift en ambtelijke corruptie.

Vriendjespolitiek

Hoewel de fraude volgens verschillende betrokkenen ruim veertig jaar speelt, gaat het lopende onderzoek van de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) niet verder terug dan 2008. De RUG heeft zelf Hoffmann Bedrijfsrecherche ingeschakeld om intern onderzoek te doen. Drie personeelsleden van de afdeling technisch beheer en een medewerker van de financiële dienst zijn door de RUG op non-actief gezet. Ook zijn de contacten met drie installatiebedrijven verbroken.

‘Het is een structuur die al decennia lang bestaat aan de RUG. Het is allemaal vriendjespolitiek. De ene hand wast de ander, en als je niet meedoet is er geen werk meer voor je’, beschrijft een monteur die ruim veertig jaar voor de universiteit heeft gewerkt.

‘Verdronken koeien’

Universiteitsbestuurder Sibrand Poppema zegt niet te kunnen reageren vanwege de lopende onderzoeken. Eerder liet hij weten geen onderzoek te willen doen naar de betrokkenheid van oudgedienden. ‘Ik heb ook gehoord dat er misschien oud-medewerkers bij betrokken zijn. Maar moet je achter mensen uit het verleden aan gaan? Verdronken koeien gaan we niet allemaal meer uit de sloot halen’, verklaarde hij.

Hans G. vroeg de installatie- en bouwbedrijven om hem buiten de officiële kanalen om geld toe te stoppen of gunsten te verlenen aan zijn familie, in ruil voor onderhoudscontracten bij de universiteit.

In elk geval twee andere RUG-medewerkers lieten hun huizen opknappen op kosten van de universiteit. Een derde liet zijn badkamer voor 20.000 euro verbouwen, aldus de aannemer die het werk verrichtte. Die kosten werden deels doorberekend aan de universiteit.

11-05-2016