Geen ontslagen bij KVI

Er vallen geen gedwongen ontslagen bij de reorganisatie van het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI), blijkt uit het reorganisatieplan.

Afgelopen week hebben alle medewerkers van het KVI het concept reorganisatieplan en personeelsplan onder ogen gekregen. Daarin kunnen ze precies zien wie er bij het nieuwe KVI werkzaam blijft, wie moet verhuizen naar de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen (FWN) en wie moet solliciteren.

Het KVI is door het wegvallen van grote onderzoeken en de hoge leeftijd van de deeltjesversneller niet meer levensvatbaar. Interim-directeur Cees Sterks wil het instituut opsplitsen om het te redden. Een deel wordt ondergebracht in de nieuwe eenheid Center for Advanced Radiation Technology (KVI-CART), de rest gaat over naar de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen.

Overblijvers

Een deel van het personeel valt buiten de boot, omdat het instituut een financieel gat van 600.000 euro moet afdekken. Het gaat om tien technici, beleidsmedewerkers en receptionisten. Zij worden niet ontslagen, maar krijgen de mogelijkheid om bestaande of komende vacatures bij FWN op te vullen. ‘Om hoeveel plekken het gaat weten we nog niet,  een deel kan daar zeker terecht. Maar niet iedereen. De mensen die overblijven komen in aanmerking voor herplaatsing binnen de RUG’, aldus Sterks. Hebben ze 1 februari 2015 nog geen baan kunnen vinden, dan volgt alsnog ontslag.

Cees Sterks

Cees Sterks

Van de 82 personeelsleden gaat iets meer dan de helft naar KVI-CART,  dat zich zal bezighouden met wetenschappelijk onderzoek en technologie ontwikkeling. Het betekent dat een groot aantal medewerkers opnieuw geplaatst moet worden binnen het nieuwe Centrum voor protonentherapie, binnen de faculteit FWN of daarbuiten. CART loopt vervolgens – inclusief de mensen die met pensioen gaan en de afloop van tijdelijke aanstellingen- terug van 50,16 voltijds banen in 2014 naar 37,13 in 2018.

De 15 medewerkers die direct naar FWN gaan, behouden hun functie, werktijdomvang, salariëring en eventuele tenure-trackafspraken. Het tijdelijke personeel – promovendi en bursalen – volgt de onderzoeksgroepen waarbij zij horen.

Protonentherapie

Een belangrijk deel van de toekomstplannen van Sterks is dat CART uiteindelijk gaat samenwerken met een nieuw centrum voor protonentherapie bij het UMCG. Tot deze zomer was het echter de vraag of minister Schippers van Volksgezondheid groen licht zou geven voor vier behandelcentra in Nederland. Zij gaf haar akkoord, maar de zorgverzekeraars vinden vier behandelcentra te veel.

‘De aanvraag voor een behandelcentrum in Groningen is gister de deur uitgegaan. En Groningen krijgt steun op alle fronten’, zegt Sterks. ‘Zelfs als de verzekeraars maar twee centra willen, dan nog zit Groningen erbij. Die kritiek van de zorgverzekeraars is voor ons geen enkele bedreiging’, verzekert hij.

Contract

Het reddingsplan is ook afhankelijk van een nieuw contract met het Duitse Gesellschaft für Schwerionenforschung (GSI). ‘Het Memorandum of Understanding voor de samenwerking is net door het GSI ondertekend en kwam vandaag binnen. Ik heb het vanmorgen persoonlijk afgegeven bij het universiteitsbestuur voor ondertekening’, zegt Sterks. Het gaat om een overeenkomst van 5 miljoen euro.

De interim-directeur is tevreden met de ontwikkelingen in de reorganisatie. ‘Het gaat best goed!’ Over vijf jaar kijkt de RUG of KVI-CART werkelijk levensvatbaar is.

02-09-2013