‘Loopschoen helpt niet tegen blessures’

Asics, Adidas, Nike en Mizuno misleiden consumenten, zegt sportarts Steef Bredeweg. Goede hardloopschoenen voorkomen helemaal geen blessures, blijkt uit zijn onderzoek.

De dure hardloopschoenen bieden slechts een schijnzekerheid, concludeert Bredeweg. ‘Waardoor blessures juist in de hand gewerkt worden!’

Iedereen die met hardlopen begint krijgt in de sportwinkel op het hart gedrukt dat je vooral niet moet besparen op de schoenen. De hardloopschoenen moeten schokken opvangen, de loper meer stabiliteit geven en daarom aangepast zijn op de manier waarop je loopt om blessure te voorkomen. Maar volgens de UMCG-sportarts is daar helemaal niets van waar.

[vsw id=”Fbf1rSCdKQo” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

 

Te ver, te snel, te vaak

Uit zijn onderzoek blijkt dat er slechts twee factoren zijn die het risico op blessure aantoonbaar vergroten: overbelasting en een eerdere blessure. Asymmetrisch bewegen blijkt geen risicofactor te zijn en ook programma’s waarbij beginnende lopers eerst wennen aan de schokbeweging van hardlopen blijken geen verschil te geven.

Hardlopen is sinds de jaren tachtig onverminderd populair. Het aantal blessures is sindsdien hoog en ongeveer gelijk gebleven. De meeste overbelastingblessures ontstaan door trainingsfouten: te ver, te snel en te vaak.

Bredeweg pleit daarom voor meer onderzoek. ‘Als we meer weten over het effect van bijvoorbeeld spierpijn en het algemene gevoel na inspanningen, kunnen we hen in de toekomst beter adviseren om de hardloopsport veilig en verantwoord te blijven beoefenen.’

26-03-2014