Rechtenspreekuur is niet de RUG. Of toch?

Is de RUG verantwoordelijk voor het doen en laten van Het Juridisch Spreekuur? De rechter moet daar nu over beslissen.

Wat is eigenlijk de band tussen de RUG en het door studenten gerunde Het Juridisch Spreekuur? ‘Die is er in feite niet’, zei RUG-jurist Anna Marije van der Leest maandag tegen de bestuursrechter. ‘Er is wel een zekere wisselwerking, maar het is niet één en hetzelfde orgaan, het is geen verlengde van de RUG.’

Maar een ex-cliënt van het Spreekuur denkt daar heel anders over. En daarom moest de universiteit de zaak komen uitleggen voor de rechter.

Inbreuk

Op Het Juridisch Spreekuur geven rechtenstudenten gratis juridisch advies. Het vormt een aparte stichting die zelf beslissingen kan nemen, vertelde Van der Leest. De voormalige cliënt maakte gebruik van die adviezen, totdat de studenten hem lieten weten dat ze hem niet meer wilden bij staan. ‘Dat is een inbreuk op mijn burgerlijke rechten’, hield hij de rechter voor.

De man had bezwaar gemaakt tegen het besluit van Het Juridisch Spreekuur om hem niet meer verder te helpen, maar kreeg geen reactie. Vervolgens stelde hij de universiteit aansprakelijk. ‘Maar Het Juridisch Spreekuur is niet vervlochten met de RUG’, aldus Van der Leest.

Studiepunten

De studenten hebben weliswaar een kantoor bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid en ze krijgen studiepunten voor hun werk bij de stichting. ‘Maar dat geldt ook voor bijbanen bij andere stichtingen. Er zijn ontzettend veel verenigingen waarbij studenten actief zijn. Die studenten worden door de universiteit gefaciliteerd, dat is onze taak. En als we dat kunnen doen door ze ruimte en een postadres te geven, waarom niet?’, zei Van der Leest.

De tegenpartij ziet dat anders. ‘Ze hebben een e-mailadres van de universiteit, ze zijn ondergebracht bij de universiteit, ze zijn van a tot z verbonden aan de RUG. Dat de universiteit dan niet aansprakelijk voor ze zou zijn, dat is onzin.’

De rechter doet over zes weken uitspraak.

30-09-2013