Loopbaanadvies eindelijk online

Na maanden van vertraging gaat in september eindelijk het online RUG-loopbaansysteem NEXT van start. Gedeeltelijk tenminste.

Studenten klagen ieder jaar weer, ook in de onlangs verschenen Nationale Studenten Enquête, dat de universiteit te weinig doet om ze voor te bereiden op de beroepsloopbaan. NEXT moet daar verandering in brengen, maar het project heeft last van vertragingen.

De loopbaanactiviteiten in de Universiteitsbibliotheek (UB), waar inloopspreekuren voor studiekeuze, CV-checks en sollicitatietips worden georganiseerd, lopen al een tijdje. Maar het online systeem – met de opvallende naam Career ConNEXT – dat eigenlijk sinds eind vorig jaar studenten had moeten verbinden aan alumni en bedrijven, is nog niet klaar.

Online

Vanaf september gaat het systeem wel online. Studenten van de faculteiten Economie en Bedrijfskunde, Wiskunde en Natuurwetenschappen en Gedrags- en Maatschappijwetenschappen kunnen er dan activiteiten, stages en vacatures vinden. Maar de studenten van de overige zeven faculteiten moeten nog wachten. Ook bedrijven en alumni hebben nog geen toegang tot het systeem.

‘Het is goed dat het er komt, maar het is stuitend dat het zo lang duurt. Dat we dit niet voor elkaar krijgen in anderhalf tot twee jaar tijd. Verschrikkelijk dat het zo lang moet duren’, reageert Katherine Gardiner, lid van de personeelsfractie in de universiteitsraad. ‘Het invoeren van alumni moet nog helemaal beginnen. Er moet nog heel veel gebeuren en het moet ook snel gebeuren.’

Belangen

De vertraging heeft met verschillende factoren te maken. Voor veel betrokkenen is niet duidelijk wat NEXT precies is en wat het doet, schrijft de projectleider in een memo aan het universiteitsbestuur. Daarnaast was er veel onduidelijkheid over de rollen van de betrokken personen. Ook waren er technische problemen met de software en het inbouwen van betaalfunctie iDeal.

‘Maar een groot probleem is ook dat iedereen in het overleg, faculteiten, studieverenigingen en projectorganisatie, het met elkaar eens moesten worden. Er werd lang nagedacht over het verdedigen van het eigenbelang. Dat heeft het lang vertraagd’, concludeert rector magnificus Elmer Sterken.

Financiering

De projectgroep heeft inmiddels een jaar verlenging en 79.000 euro extra van het universiteitsbestuur gevraagd. De Programmaraad ESI, dat het universiteitsbestuur adviseert over de kwestie, weet eigenlijk niet wat ze ermee moet. De aanvraag is moeilijk te beoordelen, de redenen voor de vertraging onduidelijk en het financiële plaatje niet helder, meldt het.

‘Het lijkt ons echter wel belangrijk dat het project wordt afgerond. Ons advies is dan ook: doorgaan.’ En dat advies heeft het universiteitsbestuur overgenomen. Sterken: ‘Voor het universiteitsbestuur heeft dit hoge prioriteit.’

 

26-08-2013