Lustrum Vindicat kostte 3 ton te veel

Vindicat zit met een verlate kater van het tweehonderdjarige lustrum dat de studentenvereniging vorig jaar vierde. Het uitbundige feest heeft het corps opgezadeld met een tekort van ruim 3 ton. Terwijl de wonden worden gelikt, is de rector vooral boos dat het nieuws over het tekort naar buiten is gelekt.

Tijdens een algemene ledenvergadering (ALV) kwam donderdagavond ter tafel dat het lustrumfeest uit 2015 een verlies van 322.580,30 euro heeft opgeleverd. Vrijwel direct publiceerde de website 925.nl een nieuwsbericht over het begrotingstekort. Toen rector Martijn Achtereekte van Vindicat na de ALV zijn telefoon checkte, bleken alle besproken cijfers ook online te staan. Op de website was een foto van een A4’tje met alle kosten en baten van het lustrum te zien, en werd gemeld dat het tekort van ruim 3 ton te wijten was aan een btw-fout.

‘Het budget is met 776.249 euro overschreden’
‘De informatie over die btw-fout is uit de lucht gegrepen en niet waar’, reageert Achtereekte. Maar wat is er dan wel gebeurd? De totale kosten van ruim 2,5 miljoen euro hebben het budget met 766.249 euro overschreden. Hoewel de opbrengsten ook hoger uitvielen – 414.171 euro méér dan verwacht – blijft er onder de streep toch een verlies over van 322.580,30 euro.

Gigantische opkomst

‘Het lustrum is simpelweg duurder uitgevallen dan verwacht’, zegt Achtereekte. ‘We hebben een bezoekersaantal bereikt waar we nooit van durfden te dromen. De opkomst was gigantisch. Daardoor vielen de kosten ook veel hoger uit en daar waren de inkomsten niet goed op afgesteld.’ Door de vele bezoekers waren bijvoorbeeld de kosten voor beveiliging en schoonmaak hoger dan begroot, stelt Achtereekte. Deze ‘algemene kosten’ vielen 272.195 euro hoger uit, blijkt uit de cijfers.

Ook het feestterrein was veel duurder dan vooraf werd gedacht: in totaal kostte het de vereniging 844.378 euro. ‘Dat was inderdaad een tegenvaller. Dit lustrum was uniek omdat we zelf een festival hebben georganiseerd. Dat was erg duur.’ De senaat zag de financiële tegenvaller al wel aankomen. ‘De afgelopen maanden werkten we intensief samen met de lustrumcommissie en er bleven maar nieuwe rekeningen en schuldeisers komen. We hadden alleen niet verwacht dat het bedrag zo hoog zou zijn.’

Gelukkig reageerden de leden donderdagavond volgens Achtereekte positief op het nieuws. ‘De ALV was erg drukbezocht. De kwaliteit van het lustrum werd geprijsd en de lustrumcommissie werd nadrukkelijk bedankt. Leden kwamen met allerlei ideeën om de ruim 3 ton terug te verdienen.’ Zo is er de website Corpsfunding.nl, waar geld wordt opgehaald om het financiële gat te dichten. Op het moment van schrijven is er bijna 300 euro gedoneerd.

Bierprijs verhogen

‘Een andere mogelijkheid is om een evenement te organiseren en de bierprijs te verhogen. Er waren ook leden die suggereerden om allemaal mee te betalen aan het verlies.’ Met zo’n tweeduizend leden betekent dat een bedrag van ruim 150 euro per persoon. ‘Ik wil vooral benadrukken dat we nu niets meer aan het verlies kunnen doen en wij als senaat op zoek moeten naar een oplossing’, stelt Achtereekte. ‘Gelukkig raakt de vereniging niet in directe financiële problemen door deze grote tegenvaller.’

‘De commissie treft geen blaam’
Hij vindt het wel heel zuur dat de financiële gegevens zijn gelekt. ‘Het zijn waarschijnlijk leden geweest die de cijfers hebben verstuurd naar mensen met verkeerde bedoelingen. Dat stelt me teleur. We gaan intern onderzoeken wie dit hebben gedaan, zodat er maatregelen genomen kunnen worden.’ Wat voor maatregelen dat zijn, wil Achtereekte nog niet zeggen.

In het artikel op 925.nl werd de fiscus van de lustrumcommissie door de mangel gehaald. Zo werd hem verweten dat hij de btw was vergeten te verrekenen. ‘Dat is simpelweg onjuist en daarom heb ik er alles aan gedaan om te zorgen dat het wordt aangepast’, vertelt Achtereekte. ‘Dat is inmiddels gelukkig gelukt.’ Online zijn al wel ‘wanted’-posters verschenen met een foto en de naam van de persoon. Wie hem vindt, ontvangt een beloning van 340 duizend euro. Achtereekte heeft de fiscus nog niet gesproken, maar vreest dat deze wel last heeft van alle media-aandacht. De fiscus is niet bereikbaar voor commentaar.

Achtereekte benadrukt dat het bedrag van ruim 3 ton weliswaar een groot verlies is, maar de vereniging en leden er positief tegenover staan. ‘De lustrumcommissie heeft twee jaar keihard gewerkt om een groots lustrum neer te zetten, hen treft geen blaam.’

08-04-2016