Onpartijdigheid Hoffmann in geding?

Hoffmann Bedrijfsrecherche, de partij die onderzoek doet naar de omvangrijke fraudezaak op de RUG, blijkt onderdeel van Trigion, het beveiligingsbedrijf waar de universiteit gebruik van maakt. Maar volgens de RUG is de onafhankelijkheid van het onderzoek niet in het geding. 

Het universiteitsbestuur wist tijdens het aanstellen van Hoffmann Bedrijfsrecherche dat de onderneming onderdeel was van Trigion, dat beveiligingspersoneel levert aan de RUG. Hoffmann doet dus onderzoek naar een instelling waar werknemers van haar eigen moederbedrijf ook rondlopen als beveiliger. Maar het universiteitsbestuur zegt geen vraagtekens te zetten bij de onafhankelijkheid van het onderzoek. ‘Het zijn losstaande bedrijven, er is geen connectie tussen de beveiliging en het recherchebureau’, aldus RUG-woordvoerder Gernant Deekens.

In 2011 ging de recherche- en adviestak van Trigion samen met Hoffmann Bedrijfsrecherche. Hoffmann is na de overname onder eigen naam verdergegaan. Trigion levert bijna vijf jaar beveiligers aan de RUG. Zo’n tien medewerkers van Trigion houden ’s avonds de panden van de universiteit in de gaten en reageren op inbraken.

‘Geen probleem’

Het universiteitsbestuur benadrukt dat de beveiligers van Trigion niet worden meegenomen in het interne onderzoek, omdat er geen aanwijzingen zijn dat beveiligers betrokken zijn bij de fraude. Maar voor aanvang van het onderzoek was nog niet duidelijk hoever de zwendel zou reiken. De universiteit verwacht niet dat de beveiliging bij de kwestie betrokken is. ‘We hebben vooraf duidelijke afspraken gemaakt over de onafhankelijkheid van het onderzoek’, aldus Deekens. ‘Daarom vinden wij het geen probleem.’

Een woordvoerder van Hoffmann geeft toe dat het bedrijf onderdeel is van Trigion, maar wil niet ingaan op de vraag of het onderzoek neutraal kan blijven als haar eigen medewerkers voor de universiteit werken. ‘We doen geen uitspraken over waar wij onderzoek doen’, aldus de woordvoerder.

Witwassen

De RUG begon het interne onderzoek naar de frauduleuze praktijken binnen haar muren naar aanleiding van de aanhouding van hoofd technisch beheer Hans G. in januari van dit jaar. Volgens RUG-woordvoerder Deekens heeft de RUG begin februari voor Hoffmann gekozen omdat het een gerenommeerd bedrijf betreft ‘met een goede reputatie, waar we eerder zaken mee hebben gedaan’.

G. wordt verdacht van witwassen en heeft volgens het Openbaar Ministerie de universiteit voor tonnen benadeeld. Met het interne onderzoek wil de universiteit zelf een beeld vormen van de aard en omvang van de fraude.

20-04-2016