OV-boete ‘onredelijk hoog’

Heb je je OV-studentenkaart niet op tijd stopgezet? Dan krijg je voortaan een boete van 300 euro. Belachelijk, vinden studentenorganisaties ISO en LSVb.

Oud-studenten die stiekem doorreizen op hun OV-kaart moeten een boete betalen als ze worden betrapt. Zo’n twaalf- tot vijftienduizend oud-studenten reizen toch op de kaart door en negeren brieven en aanmaningen, omdat de boetes goedkoper zijn dan een reguliere OV-jaarkaart. Het kabinet heeft daarom de boete verhoogd van 194 euro naar 300 euro. Maar ISO en LSVb vinden dat bedrag ‘onredelijk hoog’.

‘Het is belachelijk dat studenten met een boete van 300 euro worden gestraft als zij per ongeluk hun OV-studentenkaart niet op tijd hebben stopgezet’, zegt LSVb-voorzitter Stefan Wirken.

Stap voor stap

De studentenorganisaties willen dat de boete, die de staat vorig jaar 25 miljoen euro opleverde, stapsgewijs wordt verhoogd. ‘Met een getrapte ophoging worden studenten in de eerste paar weken niet direct geconfronteerd met een te hoge boete’, zegt Linde de Nie van ISO.

Op die manier wordt de ‘vergeetachtige’ student niet keihard gestraft, maar wordt de reiziger aangepakt die bewust misbruik maakt van z’n studentenkaart, vinden de studentenorganisaties. Ze denken dat een eerste boete van 50 euro redelijk is, en dat pas bij langer misbruik de boete moet worden verhoogd naar 300 euro.

Automatisch

Studenten die hun OV moeten stopzetten, kunnen dat alleen doen bij een fysieke automaat op het station. Wirken: ‘Het zou ideaal zijn als de OV-studentenkaart automatisch stopgezet wordt wanneer een student afstudeert, dan zijn al deze boetes sowieso overbodig.’

06-01-2016