RUG-eiwitten in Nature

Onderzoekers van de RUG zijn er als eersten in geslaagd de beweging van één enkel transporteiwit in een celmembraan in beeld te brengen. Vandaag verschijnen hun bevindingen in wetenschappelijk toptijdschrift Nature.

De eiwitten die Antoine van Oijen, hoogleraar single-molecule biophysics, onderzocht, behoren tot een klasse die een belangrijke rol spelen in de hersenen. Ze verzorgen onder andere de overdracht van prikkels in de hersenen.

‘Maar na jaren van onderzoek, was nog steeds niet duidelijk hoe dat precies in zijn werk gaat’, zegt Van Oijen. En juist dat is interessant omdat ze neurotransmitters transporteren en zo pijnprikkels of gedachten mogelijk maken.

Eerste stap

‘Het in kaart brengen van de beweging is een belangrijke eerste stap’, zegt Van Oijen. ‘Nu we weten hoe dat gaat, is de volgende stap bekijken wat er fout gaat bij mensen die ziek zijn. Uiteindelijk zou deze ontdekking meer inzicht kunnen geven in ziektes als Huntington of Alzheimer.’

Het onderzoek van Van Oijen en zijn postdoc Guus Erkens, in samenwerking met hoogleraar biochemie Dirk Slotboom, is bijzonder omdat één enkel molecuul in zijn natuurlijke omgeving is onderzocht. ‘Andere onderzoeksgroepen wereldwijd bekijken ze nog in een zeepachtige oplossing. Maar je moet zo’n transporteiwit in de juiste omgeving onderzoeken. Pas als ze kunnen transporteren door een echt membraan kun je het moleculaire mechanisme begrijpen.’

 

03-10-2013