RUG gaat voor antibiotica

De RUG doet mee aan een nieuw initiatief voor onderzoek naar antibioticaresistentie. Minister Schippers van Volksgezondheid trekt daar de komende zes jaar 25 miljoen voor uit.

Eerder trok Schippers al 9 miljoen uit om de infrastructuur voor onderzoek naar nieuwe antibiotica te versterken – samenwerking tussen wetenschap en bedrijven. De universiteiten van Groningen, Leiden en het nieuwe onderzoeksinstituut Netherlands Centre for One Health dragen zorg voor de verdeling daarvan.

RUG en UMCG werken aan de opzet van het Centre for Sustainable Antimicrobials (CeSAM). Bestaand onderzoek naar antibioticaresistentie wordt daarin samengebracht. ‘Dat is nu nog versnipperd’, zegt research manager Engel Vrieling van het Groningen Biomolecular Sciences & Biotechnology Institute.

Maar het instituut moet ook ruimte geven aan vernieuwend grens- en discipline-overschrijdend onderzoek. ‘Er zijn betere antibiotica nodig en we moeten het resistentieprobleem aanpakken.’

Op de kaart

Bij de lancering van het Netherlands Centre for One Health beloofde Schippers nog eens 16 miljoen extra beschikbaar te stellen voor onderzoek. Dat geld is rechtstreeks bestemd voor het financieren van onderzoeksvoorstellen van universiteiten.

Het Groningse CeSAM zet zichzelf verder op de kaart met een symposium dat de KNAW samen met de RUG organiseert en begin mei wordt gehouden onder het kopje Antibiotics – Now! Experts uit binnen- en buitenland bespreken dan het urgente probleem van antimicrobiele resistentie en voornamelijk de ontwikkeling van nieuwe antibiotica.

 

04-02-2016