RUG krijgt twee Spinozapremies

De RUG haalt dit jaar maar liefst twee Spinozapremies binnen. Filosoof Lodi Nauta en technisch natuurkundige Bart van Wees slepen de ‘Nederlandse Nobelprijs’ in de wacht: 2,5 miljoen die ze zelf mogen besteden.

Ook de Radboud Universiteit mag dik tevreden zijn, want ook Nijmegen scoorde met twee Spinozapremies: fysisch chemicus Wilhelm Huck en infectioloog Mihai Netea werden onderscheiden.

Tien jaar lang was het huilen met de pet op. Nadat chemicus Ben Feringa in 2004 nog een Spinozapremie had gekregen, werden RUG-wetenschappers tien jaar lang gepasseerd. Maar in 2014 keerde het tij toen trekvogelprofessor Theunis Piersma werd uitgekozen. Vorig jaar mocht hoogleraar genetica Cisca Wijmenga het podium beklimmen. Vrijdagmiddag werd op de jaarlijkse NWO-conferentie Bessensap bekend dat er dit jaar twee RUG-wetenschappers in de prijzen vallen.

Hoogleraar geschiedenis van de filosofie – vooral bekend vanwege zijn studie naar het 15e-eeuwse humanisme – Lodi Nauta was ‘trots en dankbaar’ toen hij het nieuws hoorde. Hij beschouwt de prijs als een opsteker voor de klassieke humaniora, die de laatste jaren moeten vechten om hun waarde te bewijzen. Wat hij ermee gaat doen? ‘Nieuwe mensen aanstellen’, zegt hij. ‘Een nieuwe groep beginnen die de kaart van de geschiedenis van de filosofie nog verder kan inkleuren.’

Tekstboek

Zijn collega Bart van Wees heeft zich gespecialiseerd in het gedrag van elektronen in nieuwe materialen. ‘Wat doen elektronen en hoe gedragen ze zich in nieuwe materialen? Daar probeer ik door middel van originele experimenten achter te komen’, zegt hij. Al vroeg in zijn carrière vond hij bewijs voor ‘gekwantificeerde geleiding’, het fenomeen dat geleiding in heel dunne draadjes stapsgewijs afneemt met de dikte – inmiddels tekstboekkennis.

Tegenwoordig houdt hij zich bezig met spintronics – het bestuderen van de kwantummechanische ‘spin’ van elektronen, waardoor ze zich gedragen als kleine kompasnaaldjes.

Aanstekelijk enthousiasme

Rector magnificus Elmer Sterken is dolgelukkig met de prijzen voor de RUG. ‘Het zijn onderzoekers die hun medewerkers weten te inspireren en aan te moedigen. Open wetenschappers, die beschikken over een aanstekelijk enthousiasme en jonge mensen op sleeptouw nemen.’ Hij beschouwt de prijzen als het bewijs dat de RUG op het gebied van talentontwikkeling op de goede weg zit. ‘We zullen niet stiekem gaan zitten genieten. We zullen het zichtbaar maken, op wat voor manier dan ook.’

Meer weten? Lees de interviews met Lodi Nauta en met Bart van Wees.

Filosoof Lodi Nauta.

Spinozawinnaar Bart van Wees.

10-06-2016