Twee RUG’ers voorgedragen als Kinderombudsman

Er zijn twee kandidaten voor de functie van Kinderombudsman, en beide zijn medewerker van de RUG.

Margrite Kalverboer (bijzonder hoogleraar kind, pedagogiek en vreemdelingenrecht) en Carla van Os (onderzoeker bij het Onderzoek- en Expertisecentrum voor Kinderen en Vreemdelingenrecht) zijn beide voorgedragen aan de Tweede Kamer.

De subcommissie voor Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft donderdag de namen van de kandidaten bekendgemaakt. Kalverboer staat bovenaan de lijst.

Strikt geheim

‘Ja, dat is goed nieuws, twee RUG-medewerkers die worden voorgedragen’, reageert Kalverboer. De bijzonder hoogleraar wist niet dat haar collega, Carla van Os, ook had gesolliciteerd naar de functie. ‘Nee, dat is een strikt geheime procedure. Daar wordt niet over gesproken. Ik kan alleen zeggen dat ik hoorde dat er belangstelling voor me was.’

Kalverboer wil nog niet ingaan op het verloop van de voordracht. ‘Ik mag er niks over zeggen. Volgende week dinsdag stemt de Tweede Kamer. Vooralsnog ben ik alleen voorgedragen.’


Ze promoveerde in 1996 aan de RUG op onderzoek naar de rapportages van de Raad voor de Kinderbescherming over zeer ernstige opvoedings- en verzorgingsproblematiek. Daarna werkte ze als gedragswetenschapper in jeugdinrichting Het Poortje. In 2007 studeerde ze af als jurist, met als specialisatie kinderrechten en sindsdien doet ze onderzoek naar de ontwikkeling en de juridische positie van kinderen in het civielrecht, jeugdstrafrecht en – in het bijzonder – het vreemdelingenrecht.

In 2012 werd Kalverboer door Stichting Nidos benoemd tot bijzonder hoogleraar bij de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (GMW). ‘Ik heb me altijd beziggehouden met kinderen in kwetsbare posities, en ik wil me daarom graag inzetten als Kinderombudsman’, zegt Kalverboer.

Te activistisch

Carla van Os, eveneens onderzoeker bij GMW, staat tweede op de lijst. Volgens BNR is de VVD kritisch op haar benoeming omdat ze te activistisch zou zijn. Van Os was niet bereikbaar voor een reactie.


De onderzoekster studeerde orthopedagogiek, journalistiek en Nederlands recht. Ze heeft als voorlichter bij Stichting Vluchteling gewerkt en als jurist bij Defence for Children. Ze zou de drijvende kracht zijn geweest achter de actie ‘Mauro moet blijven’.

Ophef


Een van de twee volgt de huidige Kinderombudsman, Marc Dullaert, op. Hij vertrekt per 1 april omdat de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen zijn termijn niet heeft verlengd. Van Zutphen wil zijn eigen team samenstellen.

De kwestie zorgde voor veel rumoer. Kamerpartijen CDA en D66 vroegen om opheldering en op Twitter was #Dullaertmoetblijven enige tijd trending topic.

‘Ik ken de ins en outs niet’, zegt Kalverboer over de kwestie. ‘Maar het leidt af van waar het om gaat: de implementatie van kinderrechten in Nederland.’

Naar verwachting besluit de Kamer dinsdag 5 april wie de opvolger van Dullaert wordt.

31-03-2016