Universiteiten ontlopen wet met ‘knutselcontracten’

Universiteiten proberen het verbod op tijdelijke contracten te ontlopen met nieuwe dienstverbanden.

Universiteiten stellen docenten aan met een combinatie van een klein vast contract en flexcontracten, schrijft de Volkskrant. En dat is in strijd met de cao.

Docenten krijgen wel een vast contract, maar voor bijvoorbeeld meer één lesdag in de week. Voor de overige uren houden ze onzekere, tijdelijk contracten. Door die ‘knutselcontracten’ is het voor docenten nauwelijks mogelijk om bijvoorbeeld een hypotheek af te sluiten.

Naast de Universiteit van Amsterdam, maken ook de Vrije Universiteit, Radboud Universiteit en de universiteiten van Tilburg en Leiden gebruik van de knutselconstructie, blijkt uit een inventarisatie van de krant.

Flexwet

De constructie is een reactie op de Wet Werk en Zekerheid die afgelopen zomer inging. De wet is het kindje van Minister Lodewijk Asscher die het oneigenlijke gebruik van tijdelijke contracten wil aanpakken. De minister wil dat werknemers eerder aanspraak kunnen maken op een vast contract.

De universiteiten zien dat niet zitten, die zijn namelijk voor een groot deel afhankelijk van tijdelijke dienstverbanden omdat ze te maken hebben met wisselende financiering en schommelende studentenaantallen. Aan de RUG heeft 41 procent van de werknemers geen vast contract. Van het wetenschappelijk personeel is zelfs 61 procent in tijdelijke dienst. Dat het percentage zo hoog ligt, komt deels door het grote aantal promovendi.

Promovendi krijgen vier jaar tijd voor hun promotie. Maar in de praktijk blijkt maar tien procent die deadline te halen. De meeste doen er een jaar extra over. Voor de universiteiten wordt het daarom problematisch als al die promovendi een vast contract moeten krijgen. ‘Er is dus noodzaak om het dienstverband met een promovendus na vier jaar nogmaals te kunnen verlengen zonder dat een vast dienstverband ontstaat’, schreven ze eerder in een brandbrief aan de Tweede Kamer in een poging om de wet tegen te houden.

‘Uni’s omzeilen afspraken’

Daarnaast spraken universiteiten en vakbonden vorig jaar in de cao af dat ze het aantal tijdelijke dienstverbanden zouden verminderen. Tenminste 78 procent van de docenten, hoogleraren en universitair hoofddocenten zou een vast contract krijgen.

De nieuwe ‘knutselcontracten’ gaan tegen die afspraken in. Ook omzeilen universiteiten de afspraken steeds meer met eenmalige aanstellingen van vijf jaar, volgens de Vakbond voor de Wetenschap (VAWO). Die vallen buiten de cao-afspraken en worden gewoon meegeteld bij het percentage vaste aanstellingen, terwijl ze wel degelijk tijdelijk zijn’, zegt VAWO-voorzitter Marijtje Jongsma tegen de Volkskrant. ‘Universiteiten zoeken continu naar mogelijkheden mensen niet in dienst te nemen.’

De UK heeft de RUG gevraagd om een reactie. Een woordvoerder van de universiteit zegt zo spoedig mogelijk te reageren.

De VVD heeft inmiddels Kamervragen gesteld over de kwestie.

12-11-2015