Zeven Vidisubsidies voor RUG

Zeven RUG-onderzoekers ontvangen dit jaar een prestigieuze Vidibeurs van onderzoeksfinancier NWO. In totaal werden er 509 aanvragen beoordeeld, 87 werden gehonoreerd.

Alle zeven wetenschappers krijgen 800.000 euro om een nieuwe onderzoekslijn op te zetten. Vooral de bètawetenschappen zijn goed vertegenwoordigd. Scheikundige Anna Hirsch bijvoorbeeld gaat op zoek naar moleculen die helpen om sneller medicijnen te ontwikkelen, bijvoorbeeld tegen malaria.

Chemicus Edwin Otten werkt aan een goedkope en duurzame vervanging van edelmetaal dat nu vaak als katalysator dient voor chemische processen.

Burger informeren

Slechts een van de zeven subsidies belandt niet bij de bèta- of medische faculteit. Rosalind Franklin-fellow Tamara Witschge mag zich de komende tijd verdiepen in veranderingen binnen de journalistiek. In de moderne tijd moeten journalisten niet alleen berichten over nieuws en actualiteiten, ze moeten er ook voor zorgen dat hun berichten verspreid worden. Witsche wil weten hoe dat hun hoofdtaak – het informeren van de burger – beïnvloedt.

Andere Vidi’s werden nog toegekend aan prof. Dr. Ming Cao (ENTEG), Albert Guskov (enzymologie), Hiddo Lampers Heersping en Wiktor Szymanski (UMCG). Astrofysica Elisa Constantini van onderzoeksinstituut SRON – dat nauwe banden heeft met de RUG – kreeg een Vidi om oerstof te onderzoeken.

18-05-2015