Megalomaan

Het heeft even geduurd, maar kennelijk zijn ze in de Tweede Kamer nu ook geschrokken van wat er zich aan de RUG afspeelt. Wellicht dachten ze dat we in Groningen alleen aan gaswinning en aardbevingen doen, en werd er geen rekening gehouden met een complete aardverschuiving, waarbij zich een flink stuk Rijksuniversiteit richting China verplaatst.

Na het interview in de Volkskrant met Poppema sprak men in Den Haag echter met ‘verbazing en irritatie’ over de plannen van de RUG met de Chinese branchcampus in Yantai.

PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis meent kritisch dat ‘de universiteit zich [moet] richten op de kwaliteit van het onderwijs en zich niet met andere zaken [moet] bezighouden.’ De grootste kritiek komt van de SP bij monde van kamerlid Jasper van Dijk, die enkele prangende vragen heeft voor minister Jet Bussemaker (OCW). Van Dijk maakt zich zorgen over de financiële risico’s en zou niet graag zien ‘dat de belastingbetaler straks opdraait voor een fiasco.’ Van Dijk wijst op het geringe draagvlak binnen de universiteit en vraagt Bussemaker: ‘Kunt u dit megalomane plan nog tegenhouden?’

Dat gaat niet gebeuren, vrees ik. De PvdA heeft overal bedenkingen bij, maar komt zelden verder dan dat. Bovendien is het maar de vraag of de partij over een paar jaar nog bestaat.

Wat de SP betreft, is het vooral ironisch dat uitgerekend deze partij zich kritisch opstelt. De SP is voortgekomen uit de maoïstische beweging – en ooit met Chinees geld van de grond gekomen – en was lange tijd de enige partij in Nederland die communistisch China een warm hart toedroeg. Dat is de SP later door tegenstanders ter rechterzijde van het politieke spectrum ook nagedragen, maar inmiddels lijken de kaarten totaal anders geschud. Waar links Nederland hamert op de mensenrechtensituatie in China, daar ziet rechts vooral een enorme markt.

Maar goed, Poppema heeft de steun van de studentenfracties (waarvan ik altijd vermoed dat het branchclubjes van de JOVD zijn) en volgens hem zijn er geen financiële risico’s voor de RUG, want ‘de Chinezen betalen het meeste’ (net als bij eertijds de SP dus). Verder gaat het over zaken als ‘de universiteit als bedrijf’, ‘concurrentiepositie’ en ‘landsbelang’, aldus Poppema in het Volkskrantinterview.

Poppema ligt ook niet wakker van een beetje kritiek; die komt voornamelijk van mensen die veel kleingeestiger zijn dan hij. En aan zelftwijfel doet hij al helemaal niet; lees het fraaie interview in de UK van 3 december 2014 er nog maar eens op na. Als Man met een missie, beschikt hij, naar eigen zeggen, over een ‘absolute blik’. Geen idee wat dat is, maar als ik kermisexploitant was en ik zocht nog een waarzegster, dan wist ik het wel.

Hoe dan ook, er zit misschien niets anders op dan afwachten hoe het fiasco zich zal voltrekken. Best mogelijk dat het over tien jaar aanleiding is voor een parlementaire enquête, waarin het Yantai-project hevig onder vuur komt te liggen. Poppema wordt stevig aan de tand gevoeld en opgenomen in het rijtje van megalomane bankbestuurders, directeuren van woningbouwcorporaties en zorginstellingen. Er zullen vragen worden gesteld over zijn vliegreisjes en, zo zal het kritische SP-lid van de enquêtecommissie met opgeheven vinger stellen: heeft dan niemand zich ooit afgevraagd waar die man die peperdure Mazdarati van kon betalen?

Ik voorspel dat achteraf iedereen altijd al gedacht had dat het nooit goed zou komen. Mooi dat ik de commissie deze column dan als bewijsstuk daarvoor kan overdragen.

12-11-2015