De grootste EK-fans komen uit Duitsland

Nederland doet niet mee aan het EK voetbal in Frankrijk, maar het kan niemand ontgaan zijn dat het toernooi in volle gang is. Al die buitenlandse studenten in de stad, zijn die net zo fanatiek als de Hollanders? De UK ging op onderzoek uit.

Het is dinsdagavond, 18.00 uur. Het Heerenhuis – tijdens het EK omgetoverd tot Deutschland Haus – zit afgeladen vol. Obers serveren Bratwurst. Een Duitse hoempapaband brengt de sfeer erin met richtige Schlagerhits. De pullen pils vliegen over de bar. Duitse studenten in Groningen verenigen zich.

Tegenstander van de avond in de laatste poulewedstrijd is Noord-Ierland. Maar het zijn niet de Noord-Ierse studenten die avond aan avond in de stad hun bankzittende held Will Grigg toezingen. Die eer gaat naar de Nederlandse, al dan niet beschonken voetbalfan, die toch nog een graantje beleving wil meepikken van de voetbalzomer.

‘Ach, het gaat om het plezier en het bier’
Erg spannend was de wedstrijd niet meer voor de Duitsers. De knock-outfase was praktisch in zicht. De sfeer was er in het Deutschland Haus niet minder om. Nadat de Duitse spelers kans op kans om zeep hielpen, barstte luid gejuich los toen oudgediende Mario Gomez de ban brak en de enige goal van de wedstrijd maakte. De overwinning werd door onze Oosterburen tot in de late uurtjes uitbundig gevierd.

Weinig supporters

Heel anders is de sfeer bij de Drie Gezusters aan de Grote Markt een dag later. Een handjevol Italianen ziet toe hoe Ierland drie punten pakt tegen hun toch al geplaatste elftal. Hoewel de kroeg en het terras vol zitten met mensen, klinken na het eindsignaal geen Ierse overwinningsliederen.

Twee Oostenrijkers, Jakob en Christina, spoelen ondertussen hun kater weg na het verlies tegen IJsland en de uitschakeling van hun land eerder die avond. Jakob, student internationaal en Europees recht (in een stoffen lederhose), is teleurgesteld. Maar naar huis gaan en verdrietig in een hoekje zitten, daar voelt hij niets voor. ‘Ach, het gaat om het plezier en het bier drinken. Wij doen tenminste mee.’

Meer Oostenrijkers waren niet te vinden in de kroeg. Typisch Oostenrijks, zegt Christina, PhD’er microbiologie met de Oostenrijkse vlag op haar wang. ‘Met zulke evenementen gaan ze de straat niet op in ons land.’ Jakob vult aan: ‘Ook hier in Groningen zoeken we elkaar niet op.’

Rode en Oranje Duivels

Het is overduidelijk welk land het barpersoneel van de Groote Griet, het sportcafé van de Drie Gezusters, op woensdagavond een warm hart toedraagt. Op hun borst glimt het wapen van België, op hun rug de titel ‘Oranje Duivel’. Tot groot plezier van de aanwezige Belgische voetbalfans.

‘Wij supporten jullie Nederlanders altijd. Nu kunnen jullie wat voor ons terugdoen’, aldus de Belgische logopediestudente Gilte, compleet met zoet Vlaams accent. Voetbal kijken tussen de Hollanders is anders dan in eigen land, vertelt ze. ‘Dan ben je toch met een grotere groep en dat maakt je fanatieker.’

‘De enige Zweed op het terras komt de Belgen nog even feliciteren’
Pas laat in de wedstrijd tegen Zweden – gezien de stand in de poule een van de spannendste wedstrijden tot nu toe – scoren de Rode Duivels. Op het terras springt een handjevol supporters onder luid gejuich op. Een van hen is uitgedost als een echte Rode Duivel, inclusief lichtgevende hoorntjes en een drietand. Als de wedstrijd is afgelopen, komt een sportieve Zweed – de enige op het terras – de groep nog even feliciteren.

Biermanneke

Nu ons eigen land niet in actie komt, steunen meer Nederlanders de Belgische equipe. Zo ook accountancystudent Tom, die samen met twee vrienden eveneens gekleed gaat in het ‘Oranje Duivels’-shirt. ‘Zelfs mijn bijnaam is verbelgischt: van Biermans naar Biermanneke’, lacht de lookalike van de Belgische sterspeler Kevin De Bruyne.

Het drietal komt uit Chaplin’s Pub aan het Zuiderdiep, dat speciaal voor het EK is omgedoopt tot Belgiëhuis. ‘Er werd flink gejuicht. De muziek ging harder toen de Belgen scoorden.’ En waarom voor België? ‘Om de biertjes, het accent en de schone vrouwkes.’

De grootste fans

Na een rondje door de stad is de conclusie dat in Groningen alleen de Duitse studenten in de buurt komen van de Nederlandse voetbalvieringen. Geen verrassing, want de grootste groep internationale studenten in de stad komt uit Duitsland. Ze hebben sinds kort zelfs een eigen studentenvereniging.

Massaal een andere ploeg steunen doen de Nederlandse voetbalfans niet. Ze gunnen wel ieder hun volksfeest, getuige ook de verschillende kroegen die omgebouwd zijn. Maar het Nederlandse voetbalnationalisme steekt waarschijnlijk wel weer de kop op bij een uitschakeling van de Duitsers. Dan klinkt wellicht collectief ‘Schade Deutschland, alles ist vorbei!’

germanyjubilation

In het Deutschland Haus gaan de armen de lucht in als ‘die Mannschaft’ dinsdag de enige goal van de wedstrijd scoort.

23-06-2016