Burgerbakkerij barstte meteen uit zijn voegen

‘Der Totale Krieg’, ‘Zingende Zwammen’ en ‘Kim Jong-Il’. Schrik niet, het zijn slechts een paar namen van hamburgers die te verkrijgen zijn bij De Burgerbakkerij. Eind september verscheen er een tweede vestiging van het bezorgrestaurant, opgericht door onder andere bedrijfskundestudent Bart Lüschen.

Gloednieuwe keukenapparaten staan binnen te blinken, buiten geniet Bart Lüschen van de aanblik van de nieuwe zaak. Goed, een aanhangbord zou de aanwezigheid van de Burgerbakkerij in het straatbeeld nog wat verbeteren, maar verder is de tent up and running.

Een kleine vijf jaar geleden kwam de 24-jarige Lüschen in Groningen wonen. Na een mislukte studie in Amsterdam begon hij aan de Hanze met international business & management, maar ook dat werd geen succes. Een poging technologiemanagement aan de RUG verliep redelijk, maar statistiek bleek een struikelblok. ‘Toen wilde ik eerst maar gaan werken om te bedenken wat echt bij me zou passen.’

Voor niks gewerkt

Het toeval wilde dat huisgenoten Hans en Johnny samen een pizzeria waren begonnen in de Gelkingestraat: Pizzabakkerij Hans en Johnny. Hans was inmiddels gestopt, Johnny kwam handen tekort. ‘Ik kreeg de kans om echt in te stappen. Omdat ik geen geld had om me in te kopen, heb ik een aantal maanden voor niks gewerkt. Toen ben ik voor de helft mede-eigenaar geworden.’

De Pizzabakkerij groeide uit tot een heuse culttent onder studenten. ‘Het was zwaar werk, maar bevredigend. Toen het eenmaal lekker liep, wilden we iets nieuws beginnen. Het idee voor de Burgerbakkerij ontstond zoals alle goede plannen, namelijk door met al het personeel na werktijd bier te gaan drinken.’

‘Als ook deze vestiging een succes is, overwegen we uit te breiden naar andere steden’
In juli 2014 kon de eerste vestiging van de Burgerbakkerij aan het Gedempte Zuiderdiep officieel van start gaan. In de tussentijd had ook Daniël van Diemen de Jel zich als mede-eigenaar bij Lüschen en Johnny van Calfsbeek gevoegd. ‘Ik begon weer met studeren, ditmaal bedrijfskunde. Gelukkig kreeg ik daar van Johnny alle vrijheid voor.’ De Burgerbakkerij barstte vrijwel meteen uit zijn voegen: ‘De verwachtingen waren in onze ogen realistisch, maar in de realiteit ging het zo hard dat we snel zijn gaan kijken naar de groeimogelijkheden.’

Insectenburger

Via crowdfunding werd in deze zomer binnen drie weken zo’n 45.000 euro opgehaald voor de nieuwe Burgerbakkerij. ‘Dat we nu voor de nieuwe vestiging zitten, is heel spannend, maar ook supermooi. Je hebt in de stad wel Papa Joe’s en Wereldburgers, maar zij bezorgen geen burgers. En wij zijn dan weer geen restaurant. We proberen ons te onderscheiden met huisgemaakte sauzen en burgers, daarnaast hebben we ook vegetarische en veganistische burgers. En zelfs een insectenburger!’

20151117 - burgerbakkerij - bakkers

In september openden Bart Lüschen (links) en Johnny van Calfsbeek het tweede filiaal van de Burgerbakkerij.

Het combineren van een studie met zijn werk gaat Lüschen naar eigen zeggen ‘verrassend goed’ af. ‘Ik had vorig jaar een aantal vrijstellingen vanuit technologiemanagement. Fulltime werken lukt me niet, maar ik ben er in m’n hoofd wel fulltime mee bezig. Studiegenoten vinden het mooi. Ze vragen vaak naar inhoudelijke aspecten, zoals het kostenplaatje en de aanpak. Laatst kwam een groepje langs om mij te interviewen en een advies uit te brengen. Daarnaast word ik trouwens doodgegooid met sponsorverzoeken van commissies!’

Ditmaal is Lüschen vastberaden zijn studie af te maken, maar het ondernemershart blijft kloppen. ‘Als ook deze vestiging van de Burgerbakkerij een succes is, overwegen we uit te breiden naar andere steden. Misschien dat we het dan ook gaan franchisen, dus dat anderen onder onze bedrijfsnaam een filiaal runnen. We zien de toekomst in elk geval rooskleurig in.’

20151117 - burgerbakkerij - burgers prikken

17-11-2015