Beats van J’lectroniq

In de UK podcast uTunes vind je elke week een nieuw nummer van een band. Deze week de Groningse student, producer en beatbakker Jasper Bosgraaf a.k.a J'lectroniq.


 

 

Jay-lec-tronic

Jasper Bosgraaf (1988) is masterstudent kunsten, cultuur en media, maar ook producer en beatmaker onder de naam J’lectroniq( spreek uit: Jay-lec-tronic). Eigenlijk had hij vorig jaar al kunnen afstuderen, maar hij had wat motivatieproblemen en besloot eerst maar eens op stage te gaan. Als manusje van alles begon hij bij 22tracks, een Nederlandse ‘Music Discovery Service’, en ging aan de slag met online en offline communicatie. Nu doet hij voor zijn marketingmaster een publieksonderzoek voor het bedrijf.

Jasper begon al vroeg met muziek. Eerst met een gitaar, zoals immers iedere beginnende muzikant. Daarna werd hiphop zijn grote liefde en verdween de gitaar onder een laag stof. Hij begon te rappen en toen hem een keer werd gevraagd plaatjes te draaien op een feestje besloot hij ook zelf beats te gaan maken.

Daar klooide hij een tijdje mee aan, zoals hij het zelf zegt. In 2009 begon hij in Amsterdam aan de studie media en cultuur. Hij zat  veel en vaak alleen op zijn kamer. De studie viel tegen en de computer werd zijn beste vriend. Hij schoolde zichzelf bij in opnametechnieken en begon steeds beter te worden.

J'lectroniq x Grunnsonic foto gesnedenTalent

Zijn eerste album verscheen in een serie van drie met de naam Tales of a dreamer, met als eerste deel So Far So Gone. Het werd goed ontvangen en gaf hem het vertrouwen om verder te werken aan een tweede. Dat kwam er in 2012: Psychastenia. Een plaat waarin hij probeerde zijn eigen geest en gedachten te vertalen naar een muzikale reis. Dit album scoorde zelfs zo goed dat het eindigde in de eindejaarslijst van The Find Magazine, dat hem talent van het jaar doopte. En Jasper dacht bij zichzelf: ‘Laten we dat dan ook maar gaan waar maken’.

Collega student en muzikant Chris Moorman spoorde hem daarna aan zich op te geven voor de Popronde. Een gouden tip, want hij werd geselecteerd en trad maar liefst negen keer op tijdens het rondreizende festival. Voor die optredens besloot hij zijn live set uit te breiden met extra muzikanten. Gitarist Michiel Schuil ging mee en Chris, die inmiddels als booker was aangesteld, bleek een begenadigd mond harmonica speler en dit bleek wonderwel bij de muziek te passen. Een trio was geboren. jlectroniq-2-DSC_4503

Chillwave

Dit jaar stonden ze al op Eurosonic en op Stukafest en werden ze gedraaid op een radiostation in LA. Een goed begin van 2014 dus. Het liefst zouden ze dit jaar op Sziget spelen, of het DOUR festival in België of  Pitch in Amsterdam. Chris is al druk bezig met bellen en mailen.

Stiekem hopen ze ook nog op een leuk festival in Engeland, de bakermat van de elektronische muziek scene waar Jasper zichzelf ook toe rekent en acts als Mount Kimbie, James Blake, the XX en Bonobo vandaan komen: stuk voor stuk makers van triphop, ambient, experimentele elektronica of ook wel chillwave.

Voeg daar nog wat hip hop, jazz en lounge aan toe en je hebt de muziek van J’lectroniq aardig omschreven. Hybride en divers dus. Je kunt erbij wegdromen, maar ook op dansen. Het zit tjokvol mooie samples, geluiden en lekkere beats.

Rijp

Wordt 2014 het jaar van J’lectroniq? De tijd is er rijp voor. De muziek is er (4 albums en EP’ s inmiddels!). Er is een eigen label: Afrodisiac Recordings, er is enthousiasme, zin om op te treden en de drang het publiek te raken met de muziek. Het wordt tijd dat deze muzikant(en) een publiek  krijgen en Groningen ontstijgen. Het nummer Heartbeats dat je hier kunt beluisteren komt van de EP Season Finale die eind vorig jaar uitkwam. Hou ze dus in de gaten! Wie weet ga je ze nog zien op een van de grotere festivals deze zomer.

 

Bandcamp J’lectroniq

Facebook J’lectroniq

 

De UK zoekt elke week een nieuwe frisse, bekende of onbekende muzikant of band voor de podcast. Bij voorkeur uit Groningen maar bands uit de rest van Nederland mogen ook meedoen.Wil jij ook in onze podcast en zo je muziek extra exposure geven? Stuur een mail naar Merel.

Luister ook naar onze vorige afleveringen:

 

12-02-2014