Cross-linx Festival

Bij de UK verloten we deze week vrijkaartjes voor het Cross-linx festival op zaterdag 8 februari in de Oosterpoort.

Cross-linx is een rondreizend muziekfestival in Nederland dat de verbinding legt tussen indie classical en avant-garde popmuziek. In 2014 met o.a. José Gonzalez, Olafur Arnalds, philharmonie zuidnederland, Patrick Wolf, My Brightest Diamond en veel meer. Dit jaar staat het festival weer in De Oosterpoort in Groningen. met bijzondere samenwerkingen, ook nu.  Zo speelt José Gonzales dit jaar een aantal nummers samen met philharmonie zuidnederland.

Olafur Arnalds

Dit orkest neemt ook het stokje over van Amsterdam Sinfonietta dat vorig jaar meedeed en schrijft in samenwerking met de IJslandse componist en performer Ólafur Arnalds een gloednieuw programma. Arnalds stond vorig seizoen nog in de kleine zaal. Hij staat bekend om zijn genre-overstijgende composities waarin hij klassiek, pop en elektronische invloeden samenbrengt tot een unieke muziekervaring.

Tedere muziek

De verstilde minimalistische composities van Ólafur Arnalds moeten haast wel uit IJsland komen. Net als de muziek van landgenoten Sigur Rós of Múm beginnen Arnalds nummers vaak verstild, als een misthoorn in de verte. Vervreemdend en geruststellend tegelijk, zoals de muziek van labelgenoot Nils Frahm, met wie Arnalds ooit samenwerkte. Zanger Arnor Dan (prachtig ijl klinkend op het recente album For Now I Am Winter) en de 22-koppige philharmonie zuidnederland zullen Arnalds tedere muziek de juiste omlijsting geven

Hoeken en hokjes

Cross-linx kijkt niet alleen figuurlijk buiten de gebaande paden; het festival presenteert het muzikale avontuur juist op onverwachte plekken binnen De Oosterpoort. Zo zijn er niet alleen concerten in de grote en kleine zaal maar ook in allerlei hoeken, hokjes en kelders van het gebouw. Music mining heet dit onderdeel: een festival in een festival.

Ondergrondse gangen

Ieder jaar nodigt programmeur Frank Veenstra een gastcurator hiervoor uit, en dit jaar is dat Shara Worden van My Brightest Diamond.  Onder begeleiding van de Music Miners – te herkennen aan de gekleurde helmen – wordt het publiek naar het optreden gebracht. De intieme concerten vinden plaats op ongebruikelijke plekken zoals ondergrondse gangen en kelders. De namen voor Music Mining zijn dit jaar de volgende: Lubomyr Melnyk, Spring Collective, Spring Collective, Garrett Mendolow en Oliver Coates.

 

Wil je meedoen? Ga naar het bericht op onze Facebookpagina, LIKE ons en reageer op het bericht dat op onze timeline staat. Vertel ons waarom jij vindt dat je moet winnen. Dat kan tot dinsdag 21 januari 12.00 u. Je krijgt van ons een seintje via Facebook als je hebt gewonnen.

 

 

 

 

16-01-2014