Drentse jazz van Martijje

In de UK podcast uTunes vind je elke week een nieuw nummer van een band. Deze week het nummer 'Krummeltie' van  Drentse jazz zangeres en RUG medewerker Martijje Lubbers.


UKsessions

Nieuw in de podcast rubriek is UKsessions. Een filmpje waarin een muzikant zijn nummer akoestisch op een leuke, vreemde plek speelt.

Martijje speelt in deze video het nummer ‘Krummeltie’ live in Huis de Beurs. 

Economie en jazz

Het lijkt op het eerste gezicht een vreemde combinatie: economie en jazz. Toch is het een combinatie die past bij Martijje Lubbers. Ze zingt en werkt bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Ze studeerde jazz zang aan het Prins Claus Conservatorium ( 2002-2006) en algemene economie aan de RUG ( 1997-2003) .

Drezz

In 2004 vroeg een redacteur van RTV Drente haar om een liedje te schrijven voor een kerstshow op tv. Ze schreef toen haar eerste Drentse liedje. Een paar jaar later, in 2007, deed ze samen met jazzgitarist Rob Elfrink mee aan een wedstrijd en won een plekje op een cd met Drentse liedjes. Het beviel haar zo goed om jazz en Drents te combineren dat ze in 2009 een complete cd uitbracht. Drezz, een combinatie van Drents en jazz, was geboren.

Werken bij FEB

Na een baan als controller bij Flora Holland Eelde begon ze in 2007 als projectleider/onderzoeker bij de wetenschapswinkel van FEB. Ze vertaalde vragen van buitenaf naar wetenschappelijk onderzoek.

In 2010 werd de wetenschapswinkel onderdeel van SOM Applied Research. Een onderzoekschool met hetzelfde doel als de wetenschapswinkel maar dan specifiek voor staf en de Centers of Expertise van FEB.

Een vreemde maar prachtige combinatie

September vorig jaar besloot ze minder te gaan werken om meer tijd te hebben voor muziek en gezien ( Martijje is gtrouwd en heeft twee zoontjes van 3 en 1). Toen ze begon aan het conservatorium dacht ze ‘ik ga dit proberen, maar ik heb al een beroep en muziek blijf ik erbij doen’.

Aan het einde van de studie merkte ze toch dat haar hart bij muziek maken ligt, en dan serieus. Dat doet ze nu ook. Toch is ze blij dat ze haar hoofd ook op een andere manier kan gebruiken door in haar werk met maatschappelijke thema’s bezig te zijn. ‘Een vreemde, maar prachtige combinatie. Bij beide gaat het uiteindelijk om iets creeëren, dat is denk ik de rode draad’.

 

Website Martijje!  

 

De UK zoekt elke week een nieuwe frisse, bekende of onbekende muzikant of band voor de podcast. Bij voorkeur uit Groningen maar bands uit de rest van Nederland mogen ook meedoen.Wil jij ook in onze podcast en zo je muziek extra exposure geven? Stuur een mail naar Merel.

Luister ook naar onze vorige afleveringen:

 

19-02-2014