Duik eens op tijd de kroeg in!

[vsw id=”cJPK0cgOS1o” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

We duiken te laat de kroeg in, vinden Jolein Huisjes en Liselotte Westerveld. Daarom richtten zij de Facebookpagina ‘Vroeg op Stap’ op, om studenten over te halen eerder op de avond de stad in te gaan.

Wie besluit om 10 uur te gaan dansen in de kroeg, staat vaak alleen op de dansvloer. Het uitgaansleven in Groningen kent geen sluitingstijd. Het gevolg: mensen gaan pas laat naar de kroeg.

Studentes Jolein Huisjes en Liselotte Westerveld van de Hanzehogeschool kwamen met een tegenoffensief. ‘Als je wat eerder op stap gaat’, zegt Jolein, ‘kun je met minder moeite om 9 uur weer aanwezig zijn. Dat idee spreekt veel mensen aan.’

Voordelen

Eerder een biertje pakken heeft meer voordelen volgens het duo. ‘Je kunt langer op stap dan voorheen, maar je kunt ook besluiten tegen 1 uur naar huis te gaan’, vertelt Jolein. Veel studenten zitten thuis te wachten tot ze op stap kunnen. ‘Ben je uit eten geweest, moet je naar huis om te wachten tot het druk wordt om nog een dansje te kunnen maken.’

Vroeger beginnen is niet alleen positief voor studenten: ook de Stadjer is erbij gebaat. ‘Stappen wordt aantrekkelijker voor een breder publiek. Mensen die werken kunnen dan ook makkelijker doordeweeks nog even een kroeg binnenlopen.’

De Facebookpagina heeft al bijna duizend likes en dat aantal groeit gestaag. Het idee slaat aan. Toch is niet iedereen blij met het initiatief. Zo reageert Chris Slaa op de pagina dat het late nachtleven de stad Groningen ‘onderscheidt van andere grote steden’.

Imago

Velen zijn bang dat de meiden de kroegen eerder willen laten sluiten. Maar dit is niet wat Jolein en Liselotte willen bereiken. ‘We willen het imago van Groningen als uitgangsstad zonder sluitingstijd zeker niet veranderen. Het enige dat we proberen is mensen eerder de kroeg in te laten gaan, zodat je, ook als je om 9 uur ergens moet zijn, je toch een biertje kunt gaan drinken’, aldus Jolein.

Om het initiatief kracht bij te zetten komen Jolein, Liselotte en kroegbazen van Groningen met een kick-off om Vroeg op Stap in Groningen in te luiden. Donderdag 6 juni wordt in ’t Golden Fust de eerste Vroeg Op Stap-avond georganiseerd. Wie voor tien uur binnen is, krijgt het eerste drankje gratis.

 

05-06-2013