1,1 miljoen euro voor UMCG-onderzoek

Psychologisch onderzoekers van het UMCG hebben 1,1 miljoen euro subsidie binnengehaald voor onderzoek naar kanker en depressie. Ze ontvangen het onderzoeksgeld van KWF Kankerbestrijding.

Onderzoeker Maya Schroevers krijgt een persoonsgebonden subsidie van ruim een half miljoen euro. Daarmee kan ze zes jaar werken aan haar eigen onderzoekslijn, die gaat over herkenning en behandeling van depressie bij mensen met kanker.

Effect van behandeling

Samen met collega-onderzoeker Joke Fleer krijgt zij ook een subsidie van bijna 600.000 euro voor onderzoek naar het effect van een behandeling van depressie bij mensen met kanker. Zij gaan uitzoeken welke behoeften mensen met kanker en depressieve klachten hebben en hoe ze patiƫnten met behoefte aan zorg het beste kunnen herkennen.

Mindfulness training

Ook bekijken ze wat de effectiviteit is van mindfulness training en cognitieve gedragstherapie in het verminderen van depressieve klachten bij mensen met kanker. Schroevers is ook gespecialiseerd in mindfulness training, een nieuwe therapievorm voor het behandelen van depressie. Samen met Fleer ontwikkelde ze de afgelopen jaren een individuele variant die geschikt is om te gebruiken in de medisch psychologische hulpverlening in ziekenhuizen.

De onderzoekers hopen met de uitkomst beter, op maat gemaakte psychologische zorg te kunnen bieden, waardoor de psychologische zorg verbetert.

08-01-2014