35 miljoen voor onderzoek en onderwijs

De RUG steekt 35 miljoen euro in onderwijs en onderzoek. Met de miljoenen worden vooral de masteropleidingen aangepakt.

Alle faculteiten van de RUG mochten in juni vorig jaar ideeën of projecten inleveren bij het universiteitsbestuur, om een deel van de pot met geld te krijgen. De voorwaarde: de voorstellen moeten het onderwijs en onderzoek aan de universiteit verbeteren.

Van de 53 ingediende plannen, zijn er nu 28 voorlopig goedgekeurd door het universiteitsbestuur, vertelt RUG-woordvoerder Riepko Buikema. ‘Ze passen zoveel mogelijk binnen onze maatschappelijke thema’s Healthy Ageing, Energy en Sustainable Society.’ Ook projecten binnen Agro & Food en Engineering krijgen geld van het universiteitsbestuur.

Vooral ideeën voor Sustainable Society lijken te scoren. Buikema zegt dat het geld gelijkwaardig over de thema’s is verdeeld: ‘Sustainable Society neemt bij de gehonoreerde projecten qua aantal projecten een relatief groot deel voor zijn rekening, maar gemeten in euro’s gaat circa één derde deel naar dat thema’, vertelt hij.

Onderscheidende masters

Met het geld wil de universiteit ook de masteropleidingen aanpakken. De masters moeten zich beter gaan onderscheiden, vertelt Buikema. Ze moeten uniek zijn voor de RUG: masters die je enkel in Groningen kunt doen.

De faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (GMW) krijgt bijna 1,8 miljoen euro uit de pot. Een kans, vindt Rita Landeweerd van GMW. ‘De hele bachelor- en masterstructuur loopt nu een aantal jaren en we zien dat we over het algemeen brede opleidingen bieden’, zegt ze.

‘Toch wordt de master meer gezien als een specialisatie, zien we in het studiegedrag. Daarom gaan we nieuwe masters ontwikkelen die meer aansluiten op de behoefte binnen de maatschappij en een meer geprofileerd beeld van de universiteit schetsen voor de student’, vertelt Landeweerd.

Nieuwe masters

Voor GMW komen er vijf nieuwe masters in het thema Sustainable Society: Environment, Clinical Forensic Psychology, Sustained Mobility, Youth en Evidence Informed Education. Allemaal internationale opleidingen. ‘Daarmee bieden we niet alleen een aantrekkelijk programma aan voor studenten van de RUG, maar ook voor studenten van andere universiteiten en andere landen.’

De 35 miljoen is geen weggegooid geld, benadrukt Buikema. ‘De investeringen moeten zich op termijn terugverdienen. Via die verbeterde masteropleidingen worden meer studenten getrokken, zodat er meer geld binnenkomt voor nieuwe investeringen.’

De projecten die bij de voorstellen horen, worden de komende tijd in gang gezet. De uitgewerkte plannen moeten binnen twee weken ingeleverd worden. Dan wordt duidelijk of alle faculteiten definitief geld krijgen van de RUG.

20-02-2015