6 miljoen voor grieponderzoek

De Europese Unie heeft een subsidie van 6 miljoen toegekend voor internationaal onderzoek naar een beter griepvaccin. Het wordt uitgevoerd onder leiding van Henderik Frijlink, hoogleraar Farmaceutische Technologie en Biofarmacie aan de RUG.

Het project is gericht op het ontwikkelen van een griepvaccin dat niet elk jaar opnieuw aangepast hoeft te worden aan kleine veranderingen van het griepvirus.

Een vaccin hecht zich aan bepaalde eiwitten die uitsteken aan de buitenkant van het virus. Die eiwitten muteren echter gemakkelijk. Zodra er een vaccin is, blijven alleen de ongevoelige virusstammen over en die veroorzaken het jaar daarna een nieuwe griepgolf. Daarom moeten kwetsbare bevolkingsgroepen elk jaar opnieuw een griep prik halen.

Met dit onderzoek hoopt Frijlink een vaccin te ontwikkelen dat zich hecht aan een ander type eiwitten, dat veel minder snel kan veranderen. Daardoor kan het virus zich niet zo snel aanpassen en hoef je straks pas om de 5 of 10 jaar een griepprik te halen, of misschien zelfs wel eenmalig. Frijlink:  ‘Waarom zou het bij griep niet lukken, het is bij pokken en mazelen ook gelukt.’

griep 2 foto

Besparing

De farmaceutische industrie heeft nooit belangstelling getoond voor het ontwikkelen van zo’n effectief vaccin. Als mensen zich minder laten prikken tegen griep, levert dat de industrie veel minder inkomsten op. Volgens Frijlink zou een beter griepvaccin de gezondheidszorg in Nederland elk jaar meer dan 50 miljoen besparen.

Behalve Frijlink zijn ook de Groningse wetenschappers Anke Kuckriede en Eelko Hak betrokken bij het onderzoek. Ze werken samen met Europese collega’s. De verdeling van het geld en de coördinatie verloopt via de RUG, die zelf 1,5 miljoen van het bedrag besteden mag aan onderzoek.

25 april 2013

 

26-04-2013