90 roeiboten en één rubberboot

Gyas had donderdag zijn allereerste vlootschouw. Alle negentig boten van de studentenroeivereniging verzamelden zich op het water.

Een waterballet noemt Ton Schoot Uiterkamp, een van de oprichters van Gyas, het. Vanaf het balkon van burgerroeivereniging De Hunze bekijkt hij de negentig roeiboten die als mikadostokjes op het water liggen. ‘De vlootschouw is soort flashmob’, zegt Robbert van der Mijn, van de vlootschouwcommissie.

De eerste roeiers vertrokken om half twaalf vanaf het Bootenhuysch. De laatste boot roeide om twee uur onder de Eelderbrug door.

Groene massa

Reden voor de vlootschouw is de vijftigste verjaardag van Gyas dat dinsdag 12 mei jarig was. Schoot Uiterkamp was destijds lid was bij Albertus. ‘Bij Aegir mochten geen vrouwen lid worden en bij De Hunze wilden ze geen studenten. Daarom richtten we een nieuwe roeiclub op waar iedereen welkom was.’

Groen is de kleur van het tiende lustrum en dat bleef niet onopgemerkt. Alle roeiers droegen groen-gouden T-shirts, roeipakjes en sweaters. ‘Gyas was een uit de klei getrokken vereniging. En moet je dit nu eens zien. Maar als ik nu het Bootenhuysch binnenstap is de sfeer nog altijd hetzelfde als een halve eeuw geleden’, zegt de Schoot Uiterkamp melancholisch.

Rubberbootje

De negentig boten hebben plek voor ongeveer 270 roeiers. Omdat er nog altijd meer Gyasleden het water opwillen, komen er rubber bootjes bij.

Thalina Prins ligt met haar roeiploegje ‘Rowvogels’ een uur op het water te wachten tot de laatste boten arriveren voor de ‘luchtfoto. ‘Het is een leuk evenement’, zegt de tweedejaars. ‘En we zijn voor altijd vastgelegd.’

Dan zet iemand uit een naastgelegen flat het Gyaslied in. Joelend verspreiden alle roeiers zich. Een deel maakt nog een rondje door de grachten. De rest keert in een lange optocht terug naar het Bootenhuysch.

30-05-2014