Aardbeving zorgt voor scheuren

De aardbeving die eind september de stad Groningen liet schudden, heeft op veel plekken binnen de universiteit voor lichte schade gezorgd.

Zo’n 25 meldingen kregen bouwkundigen van het facilitair bedrijf binnen over schade aan RUG-gebouwen. De aardbeving met een kracht van 2,8 op de schaal van Richter heeft vooral voor scheuren gezorgd in kozijnen, gevels en pleisterwerk.

In de Linnaeusborg zit een barst in een ruit en een scheur in het pleisterwerk, verder zijn scheurtjes ontdekt in onder meer het Academiegebouw, het Universiteitsmuseum, bij de Usva en Wijsbegeerte. In Nijenborgh, het gebouw van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, loopt een scheur van vier meter in de vloer van het onderkomen van de facultaire technische dienst.

‘Het is kleine schade, geen enkele constructie is in gevaar. Maar het is wel lelijk’, zegt RUG-woordvoerder Riepko Buikema.

Nijenborgh: ‘het pand bewoog’

Bij Nijenborgh zijn ze wel geschrokken van de vier meter lange barst in de vloer. ‘Dit gebouw is zo zwaar, de vloer is een kleine meter dik. Je denkt, daar gebeurt nooit iets mee. Maar het pand bewoog wel, het gaat om gigantische krachten’, vertelt André de Groot, hoofd van de facultaire dienst. De scheur beweegt zich langs de voeg van de tegelvloer. ‘Het zal allemaal wel meevallen. Maar je wilt toch weten of de betonplaten eronder niet zijn gaan schuiven’, zegt De Groot.

De schade wordt samen met de NAM – verantwoordelijk voor de gaswinning in Groningen – geïnventariseerd. ‘We hebben afgesproken dat we in één keer een claim indienen voor alle schade’, zegt Buikema. Hoe groot die kostenpost is, is nog niet duidelijk.

Bernoulliborg: zorgen

De RUG besloot eerder al voortaan aardbevingsbestendig te gaan bouwen. Onder meer bij de bouw van de nieuwe Zernikeborg en de Energy Academy, ook op Zernike, wordt rekening gehouden met aardschokken. Een punt van zorg is de Bernoulliborg. Het blauwe pand van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen staat in aardbevingsgebied en bestaat voor een groot deel uit glas.

30-10-2014