Actie Amnesty voor mensenrechten

Vijf witte lichamen, met daaronder een paar schoenen. Amnesty International voerde woensdagmiddag voor het Academiegebouw actie voor mensenrechten.

‘Het zijn de schaduwen van mensen die onterecht zijn vastgezet’, vertelt Eugenie Becker van Amnesty. ‘Met de schoenen willen we zeggen: plaats jezelf in hun situatie.’

Het zijn de lichamen van Hakan Yaman, die bij een demonstratie tegen het politiegeweld in Istanbul werd opgepakt. En de drie van de Bolotnayazaak die in mei in Moskou werden opgepakt tijdens een anti-Poetinprotest. ‘We willen aandacht vragen voor deze mensen, maar op 10 december is het ook Human Rights Day’, vertelt Becker.

amnesty

De lichamen maken namelijk tegelijkertijd ook reclame voor een lezing die Amnesty die dag samen met studentenvereniging Ganymedes en Studentenplatform GSp organiseert. Kris van der Veen, die bij het maken van een documentaire over homoseksualiteit in Rusland werd opgepakt, vertelt over zijn ervaringen en laat een voorproefje van zijn docu zien in Huis de Beurs.

‘Ik heb zelf een beetje Russisch bloed. Ik schaam me er nu soms voor’, geeft Becker toe. ‘Dus dit zijn wel de dingen die me bezighouden.’

 

05-12-2013