Admission Office moet voor meer buitenlanders zorgen

Een nieuw Admissions Office moet ervoor zorgen dat de RUG meer internationale studenten krijgt.

Op dit moment wordt de toelating van internationale studenten door de negen verschillende faculteiten uitgevoerd. Die houden er echter allemaal hun eigen werkwijze op na, waardoor het nu vaak te lang duurt voordat een internationale student hoort of ie in Groningen is toegelaten. Met als gevolg dat veel studenten voor een andere universiteit kiezen.

Een nieuw Admissions Office moet daar verandering in brengen. Door alle admissionsmedewerkers vanaf 1 oktober onder één dak te plaatsen, moet de aanmeldtijd flink worden verkort. Die mag straks bij een eenvoudige aanmelding maximaal vijf dagen kosten. Ook moet de nieuwe organisatie ervoor zorgen dat het voor internationale studenten helder is wat er van ze wordt verwacht om toegelaten te worden tot de RUG.

Reorganisatie

Zo’n twintig personeelsleden vallen onder de reorganisatie. Maar die hoeven niet bang te zijn dat ze hun baan verliezen. Er is geen sprake van ontslagdreiging, meldt het reorganisatieplan. ‘Deze reorganisatie richt zich op het anders vormgeven van taken, niet op kostenreductie.’

De universiteit heeft Den Haag beloofd dat het de instroom van buitenlandse studenten flink zou verhogen. De afgelopen jaren is het aantal internationale studenten al snel gegroeid (van 1884 in 2009 naar 3314 vorig jaar), maar dat moeten er nog veel meer worden. In 2015 moet zeker twintig procent van de studenten, zo’n 5500, uit het buitenland afkomstig zijn. Het nieuwe Admissions Office moet ervoor zorgen dat dat doel wordt gehaald.

15-05-2014