Afgestudeerden werken vaak onder niveau

Ongeveer de helft van de jongeren die net zijn afgestudeerd, krijgt een baan onder zijn niveau.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bijna de helft van de opgeleide jongeren had in het derde kwartaal van 2015 een baan van middelbaar of lager onderwijsniveau.

Als de afgestudeerden wat ervaring hebben opgebouwd, gaat het wel beter. Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat werkenden van 25 jaar en ouder minder vaak een te eenvoudige baan hebben.

Kinderen

Als er kinderen in het spel komen, ontstaat er opeens een verschil. Vanaf 35 jaar nemen vrouwen (33 procent) vaker dan mannen (24 procent) een baan onder hun onderwijsniveau. Dat verschil is bij vrijwel alle opleidingsrichtingen te zien.

‘Over het algemeen gaan vrouwen na het krijgen van hun eerste kind vaker in deeltijd werken. Ze geven aan dan minder vaak voor voltijdbanen te kiezen, onder meer om gezin en werk te combineren. Hierdoor bouwen ze minder werkervaring op, wat de carrièrekansen verkleint’, aldus de onderzoekers.

Dienstverlening

In de opleidingsrichting dienstverlening (57 procent) en techniek, industrie en bouwkunde (39 procent) werken de meeste net-afgestudeerden onder hun kunnen. Maar ook in de gezondheidszorg en welzijn doen veel jonge hogeropgeleiden te simpel werk (34 procent).

 

Hoger-opgeleiden-werkzaam-onder-niveau-naar-onderwijsrichting-en-leeftijd-2015-lll-16-01-15

Foto: CurrencyFair/Flickr

25-01-2016