Aletta Jacobsprijs voor Noeleen Heyzer

De Aletta Jacobsprijs is dit jaar toegekend aan VN secretaris Noeleen Heyzer. Het is voor het eerst dat de emancipatieprijs naar een buitenlander gaat.

De Under-Secretary-General of the United Nations en Executive Secretary van de United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (ESCAP) krijgt de prijs vanwege haar brede inzet voor een betere behandeling van vrouwen, specifiek in Azië.

Volgens juryvoorzitter Janka Stoker is Heyzer hét toonbeeld van de hedendaagse Aletta: ‘Na haar proefschrift over gelijke rechten en kansen voor vrouwen in Cambridge te hebben afgerond, trok ze de wijde wereld in om op rubberplantages en in een katoenfabriek te strijden voor hetzelfde thema. Heyzer heeft zich dus niet alleen wetenschappelijk maar vooral ook in de praktijk voortdurend sterk gemaakt voor het verbeteren van de positie van vrouwen, vooral in ontwikkelingslanden’.

Leiderschap

heyzerNoeleen Heyzer behaalde haar Master of Arts aan de Universiteit van Singapore en promoveerde in Cambridge in de sociale wetenschappen. Als directeur van het Gender Programme of the Asian and Pacific Development Center speelde ze een sleutelrol bij het opstellen van ontwikkelingsbeleid en –programma’s vanuit een genderperspectief en adviseerde verschillende regeringen in Azië op dit punt.

Als hoofd van het United Nations Development Fund for Women (UNIFEM), de UN-organisatie die gelijke rechten voor mannen en vrouwen en het mondig maken van vrouwen nastreeft, was ze vooral bezig met het promoten van vrouwelijk leiderschap in conflictsituaties, met het stoppen van geweld tegen vrouwen en met de bestrijding van HIV/AIDS vanuit een genderperspectief.

Emancipatie

De Rijksuniversiteit Groningen reikt om de twee jaar de Aletta Jacobs Prijs uit aan een vrouw met een academische opleiding, die zich nationaal en/of internationaal verdienstelijk heeft gemaakt op het terrein van de emancipatie. De 13e Aletta Jacobsprijs wordt vrijdag 7 maart in de aula van de universiteit uitgereikt.

13-01-2014