Aletta Jacobsprijs voor Petra Stienen

Arabist Petra Stienen krijgt de Aletta Jacobsprijs 2016. Volgens de jury weet ze de stem van vrouwen via haar werk door te geven en te versterken.

Volgens juryvoorzitter Janka Stoker heeft Stienen het vermogen ruimte te creëren voor het andere geluid van vrouwen én mannen in Nederland en de Arabische wereld. De jury is onder de indruk van haar expertise, haar uitgesproken belangstelling voor de rol van vrouwen en haar vermogen om het perspectief van anderen een podium te geven.

Stienen studeerde Arabisch aan de Universiteit Leiden en werkte als mensenrechtendiplomaat op de Nederlandse ambassade in Egypte en Syrië. Tijdens de protesten in de Arabische wereld in 2011 trad ze regelmatig op in nieuwsprogramma’s als Pauw & Witteman en Nieuwsuur.

Stienen heeft een column in Buitenhof, Opzij, NRC Handelsblad en de Volkskrant. Ze schreef verschillende boeken, waaronder Dromen van een Arabische Lente en Terug naar de Dondersberg: portret van een wereldwijk.

Uitreiking

De prijs wordt op 7 maart uitgereikt door rector magnificus Elmer Sterken. De bekendmaking van de prijs valt samen met de dag waarop koningin Wilhelmina in 1919 de wet ondertekende die het volledig kiesrecht aan vrouwen toekende.

21-09-2015