Crisan: ‘Vertaal die documenten’

Alexandra Crisan,  de enige buitenlandse student in de universiteitsraad wil dat er meer documenten in het Engels vertaald worden. Zoals het nu gaat, snapt ze niets van wat ze moet lezen.

Crisan, van oorsprong Roemeense, uitte tijdens de u-raad felle kritiek op alle Nederlandse documenten die voor haar niet te begrijpen zijn. Rector magnificus Elmer Sterken moest haar een antwoord schuldig blijven.

Toen Alexandra in 2013 werd aangesteld als een van de studentleden voor de universiteitsraad, zei ze in een interview met de UK nog dat de taalbarrière voor haar geen probleem zou zijn. ‘I have not found language to be a barrier here. So long as you have the right attitude, good communication skills and a good story, there’s nothing to hold you back’, vertelde zij toen.

Per direct veranderen

Tijdens de vergadering van de universiteitsraad laat ze het college van bestuur tijdens de rondvraag weten de taal inmiddels toch als een probleem te zien. ‘De RUG hecht erg veel waarde aan haar buitenlandse studenten. Hoe is het dan mogelijk dat van de ruim vijftien documenten die vandaag tijdens deze vergadering behandeld zijn, ik slecht vier heb kunnen lezen? Alle andere documenten zijn alleen Nederlandstalig beschikbaar. Ik heb dit al vaker aangekaart en wil dat het niet over één of twee jaar, maar per direct veranderd wordt’.

Overigens is er tijdens de vergadering voor Alexandra een vertaler beschikbaar, zodat de voertaal aan tafel Nederlands kan blijven. Rector Magnificus Elmer Sterken is het helemaal met Alexandra eens, laat hij haar tijdens de vergadering weten. ‘We willen graag meer buitenlandse studenten in de universiteitsraad, daarom is het belangrijk dat alle informatie ook voor hen beschikbaar is.

To be continued

Overigens moet ik erbij zeggen dat er ook Nederlandstalige documenten voorbij komen die voor Nederlanders soms niet te begrijpen zijn, inclusief mezelf’.

Alexandra neemt daar geen genoegen mee en vraagt waarom de documenten niet per direct Engelstalig worden. ‘Ik ben het met je eens, maar schrijf de documenten niet zelf’ laat Elmer als reactie daarop weten. To be continued, zullen we maar zeggen.

 

28-02-2014