Anton Scheurink wint op alle fronten

Anton Scheurink is 'Docent van het jaar 2014'. Voor het eerst harkt een docent niet alleen de grote prijs binnen, maar ook de publieksprijs en de webprijs. Een overtuigende winnaar.

Gespannen gezichten in de aula van het Academiegebouw. Negen docenten maken kans op de titel ‘Docent van het Jaar 2014’. Maar voor het zover is, proberen de kandidaten in negen minicolleges  het publiek nog te overtuigen van hun kunnen. Met de woorden ‘de beste wint’ opent Sibrand Poppema de wedstrijd.

Speeches en attributen

Kees van Veen bijt het spits af. Hij probeert voor de faculteit gedrags- en maatschappijwetenschappen iedereen ervan te overtuigen dat leraar worden het overwegen waard is. En vooral dat iedereen dat moet gaan doen. Fanny Janssen, kandidaat van ruimtelijke wetenschappen, pakt het anders aan: zij laat enthousiast zien wat haar onderzoek naar de rookepidemie inhoudt.

Andere kandidaten gingen voor een andere approach: attributen. Anton Scheurink (van de faculteit wiskunde en natuurwetenschappen) legt uit waarom je altijd de trap moet nemen én waarom een dronken student altijd thuis komt. Dat laatste onderbouwt hij met grote spuit en FC Groningen sjaal.

Stefania Travagnin brengt wat Boeddhistische beeldjes mee, terwijl ze vecht voor de titel van de faculteit godgeleerdheid en godsdienstwetenschap. Mentko Nap van rechten neemt enkel een wetboek mee en spreekt negen minuten lang zonder Powerpoint presentatie.

Rocky gevoel

In de pauze is het voor de ene helft van de kanshebbers klaar. Klaas van Veen is blij dat het erop zit. ‘Als je eraan komt voel je je een beetje Rocky, maar de zenuwen gieren je door de keel’, lacht Van Veen.

Zijn speech heeft in ieder geval impact gehad, want een studente komt in de pauze naar hem toe en zegt dat ze nu overweegt de lerarenopleiding te gaan doen. Doel één is gelukt. Maar of hij ook docent van het jaar wordt? ‘Als je meedoet, wil je winnen’, zegt Van Veen met een glimlach.

Dijsselbloem in de boeien

En door. Rob Withagen begint met een statement. ‘Ik wil een punt maken’, zegt de kandidaat van medische wetenschappen. Voor hem moet de kinderspeeltuin af van de symmetrie, om het bewegen van kinderen beter te maken. Hij wordt opgevolgd door de benjamin van de groep. Michiel Gerritse probeert het publiek te imponeren met een foto van Jeroen Dijsselbloem in de boeien, voor de faculteit economie en bedrijfskunde.

Dan nog de twee hekkensluiters. Eddo Evink van wijsbegeerte vraagt zich af wat de grenzen van het weten zijn. Clemens Six wil voor letteren graag een onderzoeksgroep oprichten, genaamd ‘A global history of surveillance’.

Zenuwen worden nog wat weggespoeld met een drankje, maar dan is het echt tijd voor de prijsuitreiking. Er zijn drie prijzen te verdelen: de publieksprijs van de mensen in de zaal, de webprijs van de mensen online en de hoofdprijs: de titel ‘Docent van het jaar 2014’.

Met alle prijzen naar huis

Anton Scheurink is overdonderd. Hij gaat met alle drie de prijzen naar huis, een unicum voor de verkiezing. De jury roemt hem voor zijn door onderzoek gedreven presentatie, die innovatief uitgevoerd is en het publiek aansprak.

‘Dit is wel heel veel. Het is geweldig’, zegt Scheurink met grote ogen en armen vol prijzen. ‘Ik weet ook niet wat er allemaal inzit’, lacht hij. Hij is duidelijk flabbergasted en de felicitaties overweldigen hem. Maar hoe kwam hij er toch op om met een FC Groningen sjaal voor de groep te gaan staan? ‘Je moet altijd iets doen dat blijft hangen’, zegt hij. ‘Dat doe ik in mijn colleges ook. Maar ik had eigenlijk liever een FC Twente sjaal mee willen nemen.’

Dan is het is tijd voor feest. De vraag is natuurlijk wel of hij, net als de dronken student, vanavond veilig op de fiets thuis komt. ‘Dat moet wel lukken’, lacht de winnaar.

30-01-2015