App: ‘Hoe voelt u zich op dit moment?’

Een nieuwe app van de RUG voorspelt depressies. Klinische Psychologie gaat er onderzoek mee doen naar inzinkingen.

Traditioneel wordt onderzoek naar het ontstaan van depressies uitgevoerd met een vragenlijst. Maar de afdeling Klinische Psychologie wil het dit keer anders aanpakken. Binnenkort beginnen ze een onderzoek met een app, die deelnemers maar één vraag stelt: ‘hoe voelt u zich op dit moment?’

Die vraag, zo zou blijken uit recent onderzoek, kan namelijk een goede voorspelling opleveren van het naderen van een depressieperiode. Tenminste, als je de vraag zo vaak beantwoordt, dat er een beeld ontstaat over hoe vaak en hoe snel je van stemming wisselt.

Stemmingsmeter

De Android-app – ontwikkelt door een promovendus van de TU Eindhoven – vraagt daarom meerdere keren per dag naar de stemming van de deelnemer. Een ‘stemmingsmeter’ registreert de geestesgesteldheid op een schaal van vijf tot tien punten.

Depressie app

Depressie is één van de meest voorkomende psychische aandoeningen. Zo’n twintig procent van de bevolking maakt wel eens een depressie mee. Depressies hebben een grote invloed op de kwaliteit van leven, zorgen voor een daling van de levensverwachting en zijn belastend voor de omgeving.

Terugval

Bovendien krijgt tachtig procent van de mensen die eenmaal een depressie ondergaat, te maken met terugval. De app moet die vroegtijdig signaleren.

Het onderzoek wordt uitgevoerd als onderdeel van een landelijk studie naar de effectiviteit van kortdurende training ter preventie van terugval. Mensen die meerdere depressies hebben ervaren en daarvan zijn hersteld, kunnen zich aanmelden voor het onderzoek. De eerste resultaten worden in september verwacht.

18-12-2013