Avontuurtjes in buitenland aan banden gelegd

Universiteiten mogen voortaan geen publiek geld gebruiken voor hun buitenlandse avontuurtjes, zegt onderwijsminister Jet Bussemaker. Volgens de RUG is dat voor het avontuur in Yantai geen probleem.

De minister stelt in een brief aan de Tweede Kamer voorwaarden waaraan opleidingen moeten voldoen als ze programma’s in het buitenland willen aanbieden. Universiteiten mogen niet alleen geen publiek geld meer gebruiken, maar ook de kwaliteit van het onderwijs moet goed gewaarborgd zijn.

‘Het belang van de studenten moet altijd voorop staan. Onderwijsinstellingen hebben een maatschappelijke opdracht. Als transnationaal onderwijs past binnen die opdracht, ben ik er groot voorstander van. Maar ik wil ook kunnen ingrijpen als instellingen zich om andere redenen in een buitenlands avontuur storten’, zegt Bussemaker.

Geen probleem

Voor de plannen van de RUG voor een zustercampus in de Chinese stad Yantai is dat geen probleem, zegt woordvoerder Gernant Deekens. ‘We hebben vanaf het begin en herhaaldelijk aangegeven dat er door de RUG geen publiek geld wordt gebruikt voor het ontwikkelen van de plannen voor de campus in Yantai. We kunnen ons dan ook volledig vinden in de uitspraken van de minister, voor ons is het geen nieuws.’

RUG-voorzitter Sibrand Poppema is samen met rechterhand Stephan van Galen, algemeen directeur van het Bureau van de universiteit, in China. Ze spreken met het bestuur van partneruniversiteit China Agricultural University (CAU) over de voortgang van de plannen.

De aanvraag om de campus te starten moet nog worden goedgekeurd door het Chinese ministerie van Onderwijs. De bestuurders van de RUG en CAU moeten beide een toelichting geven op de plannen voor een commissie van het Chinese ministerie. ‘Sibrand Poppema en Ke Bingsheng zullen hiervoor binnenkort worden uitgenodigd. We weten nog niet wanneer dit zal plaatsvinden, we hebben op dit moment nog geen uitnodiging ontvangen’, aldus Deekens.

Groen licht

Eind deze maand of begin juni verwacht de universiteit van het Chinese ministerie te horen of de campus in Yantai mag worden opgezet. Daarnaast moet er in Nederland nog een wetswijziging worden doorgevoerd om het avontuur in Yantai mogelijk te maken. Het ministerie van Onderwijs stelt daarvoor samen met de RUG een Algemene Maatregel van Bestuur op. Waarschijnlijk zal het wetsbesluit in september worden afgerond.

Directeur-generaal Hoger onderwijs Hans Schutte van het ministerie van Onderwijs is deze week met Poppema en Van Galen mee naar Yantai en Peking om in het bijzijn van EP-Nuffic, organisatie voor internationalisering in onderwijs, met het Chinese ministerie van onderwijs te praten over de plannen voor de campus.

19-05-2016