Baas universiteit Utrecht stort deel salaris terug

De baas van de universiteit van Utrecht (UU) stort 16.000 euro van haar salaris terug, na berichten over haar privé-gebruik van de dienstauto met chauffeur.

Onderwijsminister Jet Bussemaker bericht over het besluit van de Utrechtse bestuursvoorzitter, Marjan Oudeman, in een brief aan de Tweede Kamer. Dat meldt RTL Nieuws.

Oudeman gebruikte de dienstwagen voor privé-ritten naar onder andere haar negen bijbanen. Een dienstauto die privé wordt gebruikt, telt mee in het salaris van een bestuurder. Oudeman verdiende al het toegestane maximum volgens de balkenendenorm. Door het privé-gebruik van de wagen overschrijdt ze die norm en handelt ze in strijd met de wet, aldus RTL Nieuws dinsdag.

Bonnetjes

In juni publiceerde RTL Nieuws alle declaraties van Nederlandse universiteiten. Daaruit bleek onder andere dat rector magnificus Elmer Sterken van de RUG vorig jaar lunches en ontbijt voor zijn vrouw probeerde te declareren tijdens buitenlandse reizen naar New York en Edinburgh.

In een reactie op het nieuws stelde een RUG-woordvoerder destijds dat ‘het algemene beeld over het declaratiegedrag dat ontstaat door de berichtgeving van RTL’ onjuist is.

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt nu in opdracht van de minister het declaratiegedrag van bestuurders in het hoger onderwijs. Volgens de minister moeten de uitgaven van de bestuurders eenduidig, transparant, sober en doelmatig zijn. Dat moet gewoonlijk worden gecontroleerd door de raad van toezicht.

26-08-2015