Bedroevende opkomst bij verkiezingen

De elektronische stembussen voor de universitaire verkiezingen zijn gesloten. De opkomst valt de studentenpartijen flink tegen.

Net geen 28 procent van de studenten heeft zijn of haar stem uitgebracht tijdens de verkiezingen voor de universiteitsraad. Vorig jaar had 31,7 procent van de studenten gestemd.

‘Bedroevend’, zegt fractievoorzitter Alexander van ’t Hof van studentenpartij SOG. ‘Er moet vanuit de universiteit meer aandacht komen voor de universitaire verkiezingen, en partijen moeten door het jaar heen meer mogelijkheden krijgen om te laten zien wat ze doen. We zetten ons een jaar lang fulltime in om de universiteit te verbeteren en klachten van studenten op te lossen, maar het ontbreekt ons vaak aan de middelen om dit terug te koppelen aan de studenten van Groningen.’

‘Ik doe dit nu veertien jaar, dit jaar is de opkomst wel vrij laag. Meestal ligt het rond de dertig procent’, reageert Pascal Alders van het Centraal Stembureau van de RUG. In 2014 nam 30,9 procent de moeite om te stemmen. Toen vond rector magnificus Elmer Sterken de opkomst schandalig laag. ‘Tenminste de helft van de studenten moet achter de universiteitsraad staan’, zei hij toen.

Beduidend lager

‘De hogere opkomst vorig jaar had waarschijnlijk te maken met de Maagdenhuisbezetting in Amsterdam. De nu beduidend lagere opkomst heeft waarschijnlijk te maken met het gevoel van studenten dat ze na de verkiezingen niet goed vertegenwoordigd zijn en niet gehoord worden. Iets waar wij als partij een speerpunt van hebben gemaakt’, zegt fractievoorzitter Teunis Dokter van Lijst Sterk.

‘De opkomst is iets lager dan vorig jaar’, aldus Nathalie Niehof van Lijst Calimero. ‘Maar we hebben de dertig procent bijna gehaald.’

Woensdag om 17 uur wordt de uitslag bekendgemaakt in de Bruinszaal van het Academiegebouw.

Schermafbeelding 2016-05-24 om 16.54.01

 

24-05-2016