Bende van Baflo Bill krijgt ook een lintje

Burgemeester Den Oudsten van Groningen reikte dinsdagmiddag op het gemeentehuis de koninklijke onderscheidingen uit. Dit jaar ontvingen zes RUG-medewerkers een lintje.

De Bende van Baflo Bill, bestaande uit RUG-medewerker Frank den Hollander, Peter de Haan en Alina Kiers werden geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. De drie werden naar het stadhuis gelokt door hoogleraar Groninger taal en cultuur Siemon Reker.

Volgens Reker hebben de drie veel betekend voor het Gronings als taal en een grote bijdrage geleverd aan het verbeteren van het imago van het Gronings. ‘Het trio heeft vanaf de vroege jaren 80 tot nu permanent nieuwe impulsen gegeven aan het Gronings. Zij hebben zich in Noord-Nederland en daarbuiten een enorme populariteit verworven bij hun telkens wisselende en zich ook verjongende publiek. Ze hebben ervoor gezorgd dat mensen naar theaters gingen voor wie die plaats geen gebruikelijke uitgaansplek was. Ze hebben het Gronings speels en humoristisch eigentijds een plaats gegeven.’

Nog meer lintjes

Ook ICT-er Douwe Fokkinga werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Fokkinga was al vroeg bezig als netwerkexpert (1986), tegenwoordig internetexpert. Fokkinga bouwde samen met collega’s van andere universiteiten netwerken tussen diverse onderzoeksinstellingen.

En hoewel de campus in Yantai nog niet definitief is, wordt de rol van Xuefei Knoester-Cao, als rechterhand van collegevoorzitter Poppema tijdens de onderhandelingen in China, door de RUG bestempeld als onontbeerlijk. Verder werd ze geroemd voor haar bijdrage aan het Dutch Study Centre. Ook zij kreeg de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Ook Jan Visser mag die titel sinds vandaag voeren. Visser is analist van de afdeling farmacie van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Veel publicaties zijn dankzij zijn analytisch vermogen tot stand gekomen. De RUG roemt zijn actieve houding en zijn vriendelijke en open optreden bij bestuursfuncties.

Verder werd er een onderscheiding uitgereikt aan Frans Rutten. Dit gebeurde in het Academiegebouw door burgemeester Van Veen van Haren. Rutten heeft gewerkt aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde en richtte zich met name op de internationalisering van de RUG, waar hij volgens de universiteit erg succesvol in was. ‘Hij is vanaf het eerste begin een voorloper geweest in verschillende vormen van internationale samenwerking’, aldus het aanbevelingsrapport. Ook hij wordt Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Kees van Vliet, werkzaam bij het CIT, is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is daarmee de zesde RUG-werknemer die dinsdag werd onderscheiden. Hij kreeg het lintje voor zijn inzet als vrijwilliger bij diverse organisaties.

26-04-2016