Bernlef plaatst zonnepanelen

Studentenvereniging Bernlef heeft zonnepanelen op het platte dak van de sociëteit laten plaatsen. Daarmee is het de eerste studentenvereniging die gebruik maakt van zonne-energie.

Het plan voor de zonnepanelen kwam van erelid Jurjen van de Weg, al 27 jaar lid bij Bernlef. Bij zijn afscheid als voorzitter van de stichting die het pand beheert (Eigen Honk), stelde hij voor de vereniging een zonnepaneel cadeau te doen. ‘Een andere erelid besloot mee toe doen en toen heeft de stichting ook besloten twee panelen cadeau te geven’, vertelt oud-penningmeester Ynte de Wolff.

Terugverdienen

De vereniging besloot vervolgens zelf ook zes panelen aan te schaffen. Niet alleen omdat dat duurzaam is, maar ook omdat het een goeie investering is, aldus De Wolff. ‘We hebben besloten onze reserves beter in te zetten. De rente is nu maar iets van 1,7 procent. Die panelen verdienen we in zes jaar tijd terug en daarna doen ze het nog 30 jaar. Ik zie het ook echt als een investering. Dat het duurzaam is, is natuurlijk mooi, maar als vereniging is het ook belangrijk om geld te verdienen’, vertelt hij.

zonnepanelen Bernlef

De panelen moeten zo’n 2400 kWH aan energie opwekken, oftewel een kwart van wat Bernlef in een jaar verbruikt. De panelen kostten Bernlef ongeveer 500 euro per stuk. ‘We zijn er een half jaar mee bezig geweest. We hebben zo’n tien bedrijven aangeschreven en uiteindelijk zijn er drie langs geweest. We hebben nog een korting kunnen regelen door de panelen zelf naar boven te sjouwen zodat er geen hoogwerker hoefde te komen.’

Dalende rekening

Bernlef heeft nu als eerste studentenvereniging zonnepanelen op het dak. En daarmee is het Albertus Magnus net voor. Albertus wil zestien panelen op het dak in samenwerking met Grunneger Power. ‘Ze hadden stiekem wel interesse in ons plan’, vertelt De Wolff.

De vereniging wist al eerder geld te besparen met duurzame technologie. Door alle verlichting in het pand te vervangen door LED-lampen en een zuiniger bierkoeling aan te schaffen, daalde de stroomrekening met 450 euro.

25-11-2013